Tiesitkö – matalikot ovat kalojen lastenkammareita

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© colourbox
Minne toukokuussa ja alkukesästä kuteva kyrmyniska laskee mätinsä ?

kysymys

Minne toukokuussa ja alkukesästä kuteva kyrmyniska laskee mätinsä ?

Vapa suorana

vastaus

Ahven saavuttaa sukukypsyyden, kun se on 2–5-vuotias ja noin kymmenen sentin mittainen. Koiraskalat ovat valmiita kutemaan aikaisemmin kuin naaraat.

Keväällä veden lämmetessä ahven nousee syvänteistä järven ja merenlahtien poukamien ja jokisuistojen mataliin vesiin kutemaan.

”Ahvenen nauhamainen mäti kiinnittyy vesikasveihin ja kaisloihin. Kun mäti ei vajoa pohjaan, se ei peity pohjan aineksiin ja säilyy hapekkaana”, kertoo Tapio Gustafsson Kalatalouden keskusliitosta.

Ahvenen mäti sisältää pahanmakuista ainetta, mikä estää muita kaloja syömästä mätiä. Pääsääntöisesti naarasahven jää myös vartioimaan mätinauhaansa.

Noin 6–7 millimetrin pituiset poikaset kuoriutuvat mätimunista, kun kudusta on kulunut parisen viikkoa. Suurin osa poikasista ei kasva koskaan aikuisiksi. Pienet poikaset päätyvät muiden kalojen, lintujen, vesihämähäkkien ja hyönteisten toukkien ravinnoksi.

”Etenkin sudenkorentojen ja sukeltajakovakuoriaisten toukat ovat ahnaita petoja, jotka saalistavat kalanpoikasia”, Gustaffsson kertoo.

Poikaset pysyttelevät matalikoilla, mistä niille löytyy helposti planktonia ja hyönteisiä ravinnoksi.

”Matalikkoja voidaankin sanoa kalojen lastenkamareiksi.”

X