Tomaatti erittää ainetta, joka tekee toukista kannibaaleja

Jaa artikkeliTilaa Seura
Kasvien puolustusaine saa perhostoukat toistensa kimppuun. © COLOURBOX
Kasvien puolustusaine saa perhostoukat toistensa kimppuun. Voiko tiedon avulla löytyä uusia luonnollisia keinoja viljelyskasvien puolustamiseksi?

Kasveilla on monia kemiallisia puolustuskeinoja vihollisiaan vastaan. Ne voivat tuottaa aineita, jotka hidastavat toukkien kasvua. Ne voivat myös päästää ilmoille aineita, jotka houkuttelevat paikalle toukan loisia ja petoja.

Harva kasvi kuitenkaan kykenee samaan kuin tomaatti. Se voi tehdä lehtiään rouskuttavista perhostoukista kannibaaleja, jotka hyökkäävät toistensa kimppuun ja alkavat syödä toisiaan. Näin toukkien tihutyö tomaatinlehdillä vähenee.

Tutkijat testasivat tomaatin puolustustrategiaa kulkuyökkösen toukilla. Kun toukat hyökkäävät tomaatinlehtien kimppuun, tomaatti erittää ilmaan metyylijasmonaattia. Aine kertoo muille kasveille, että tomaatin kimppuun on hyökätty.

Tomaatista syömäkelvoton

Lisäksi metyylijasmonaatti saa tomaatin maistumaan toukkien mielestä pahalta.

Amerikkalaistutkijat lisäsivät metyylijasmonaatin määrää tomaatinlehdissä nähdäkseen, miten se vaikuttaa toukkien ruokailuun. Yllätys oli melkoinen, kun toukat alkoivat kasvin sijasta syödä toisiaan.

Tutkijat arvelevat tämän johtuvan siitä, että metyylijasmonaatin korkea pitoisuus teki tomaatista toukille syömäkelvottoman. Kulkuyökkösten tiedetään sortuvan kannibalismiin, jos ruoka on vähissä.

Tutkijoiden mukaan kasvin puolustus tuskin toimii luonnon olosuhteissa näin tehokkkaasti. Näin voi kuitenkin löytyä uusia luonnollisia keinoja viljelyskasvien puolustamiseksi.

Lue myös:

Tiesitkö, että peruna ja tomaatti ovatkin alun perin kotoisin Etelämantereelta?

X