Tuhoavatko koirasudet Euroopan susikannan? Tutkijat pohtivat keinoja susipopulaation suojelemiseen

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Miten käy susikannan, jos koirasudet saavat sijaa luonnossa Suomessakin?
© LIPU Oasi Castel di Guido, Rome
Villikoirat ja koirasudet on poistettava luonnosta, etteivät ne joudu kosketuksiin susien kanssa.

Euroopassa elää noin 17 000 sutta ja ne ovat jakautuneet laajalle alueelle Espanjasta Suomeen. Kaikilla niillä on kuitenkin yhteinen uhka, tutkijat kirjoittavat tuoreessa Frontiers in Ecology and Evolution -sarjassa.

Tuo uhka on susien risteytyminen koirasusien kanssa, mitä on jo tapahtunut monissa susipopulaatioissa.

Miten susipopulaatioita voi suojella?

Tuoreessa katsauksessa yli 40 tutkijaa miettii parasta strategiaa estää koirasusien geenien leviäminen susipopulaatioihin.

Villikoirat ja koirasudet on poistettava luonnosta, etteivät ne joudu kosketuksiin susien kanssa, mutta mitä niille pitäisi tehdä tämän jälkeen: pitää vankeudessa, sterilisoida ja vapauttaa vai tappaa?

Katsauksessa tutkijat ovat yksimielisiä ongelmasta ja sen laajuudesta, mutta eivät strategioista sen ratkaisemiseksi.

Esimerkiksi koirasusien tappamisessa tai sterilisaatiossa ilmeinen ongelma on, että susia ja koirasusia on erittäin vaikeaa erottaa ulkonäön perusteella. Susien ja koirasusien erottaminen geneettisesti on mahdollista, mutta sekin muuttuu vaikeammaksi kun risteytymistä on tapahtunut useammassa sukupolvessa.

Koirien ominaisuuksista ei ole hyötyä villissä luonnossa

Koirien geenien leviäminen susiin voi olla haitallista susille, sillä koirat voivat levittää susiin ominaisuuksia, joista ei ole hyötyä villissä luonnossa. Jos susien genomi muuttuu kovin koiramaiseksi, se herättää kysymyksen, onko susien suojelussa enää järkeä.

Tutkijoiden mukaan ongelmana on, että koiria on niin valtavasti paljon enemmän kuin susia. Siksi koirien kiinni pitäminen ja asiasta tiedottaminen suurelle yleisölle ovat tutkijoiden mukaan keskeinen osa ratkaisua.

Katsauksen tarkoituksena oli tuoda eri tutkijoiden näkökantoja yhteen, sillä tehokkaan strategian löytäminen vaatii tieteellistä yksimielisyyttä asiasta.

X