Tullin takavarikoimat epolettikaijat pelastuivat! Uusi koti papukaijaparille löytyi Turun kasvitieteellisestä puutarhasta

Banjo ja Bindi -epolettikaijat oltaisiin voitu jopa lopettaa, kun ne saapuivat ilman päteviä asiakirjoja Suomeen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Banjo ja Bindi saapuivat Turun yliopiston kasvitieteelliseen puutarhaan elokuussa.

Banjo ja Bindi -epolettikaijat oltaisiin voitu jopa lopettaa, kun ne saapuivat ilman päteviä asiakirjoja Suomeen.
(Päivitetty: )
Teksti:
Kiia Heikkilä

Epolettikaijat Banjo ja Bindi asuvat nyt Turun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa Ruissalossa, jonne ne päätyivät hieman erikoisella tavalla.

Matkustaja yritti tuoda papukaijalinnut Suomeen laivalla Tukholmasta. Linnut jäivät kuitenkin tullin haaviin, sillä niiden maahantuomiseksi ei ollut asianmukaisia asiakirjoja. Esimerkiksi lintujen alkuperämaa jäi epäselväksi, vaikkakin ilmeisesti se on Saksa.

Maailmanmatkaajalinnuista tehtiin haltuunottopäätös tullilain nojalla, mikä jäi lainvoimaiseksi, kun siitä ei määräajassa valitettu.

Jos maahantuontiedellytykset eivät täyty, maahan tuotu eläin yleensä määrätään palautettavaksi lähtömaahan tai lopetettavaksi. Uhanalaisten lajien kohdalla eläimelle etsitään kuitenkin sijoituspaikka Suomen ympäristökeskuksen johdolla.

Epolettikaija ei ole uhanalainen laji, joten Banjolla ja Bindillä kävi tuuri, kun niille päätettiin etsiä koti Suomesta.

Epolettikaijat

Banjo on koiras, mikä näkyy linnuille tyypillisesti höyhenpeitteen kirkkaampana värinä. © Seija Williams, Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha

Sopeutuminen uuteen kotiin

Asiasta tehtiin viranomaispäätös: papukaijat sijoitettaisiin Turun yliopiston kasvitieteelliseen puutarhaan, jos linnut sopeutuvat uusiin olosuhteisiin. Elokuussa 2021 linnut muuttivat uuteen viidakkomaiseen asumukseensa eli kasvihuoneeseen nimeltä Uuden maailman tropiikki.

”Puutarhassa oli jo kakaduja ja undulaatteja, joten pieni huoli oli siitä, miten hyvin linnut tulisivat toimeen”, kertoo puutarhan ylipuutarhuri Simo Laine.

”Lintuja pidettiin alkuun häkissä, jotta ne tottuivat uuteen ympäristöön ja muihin lintuihin. Nyt ne jo lentelevät vapaina.”

epolettikaijat

Bindi on naaraana väritykseltään vähemmän kirkas. © Seija Williams, Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha

Kaukana luonnollisesta elinympäristöstä

Epolettikaijat ovat lemmikkinä melko harvinaisia, mutta Suomessakin on muutamia yksilöitä. Epolettikaijojen sanotaan olevan hiljaisia ja ujoja. Ne ovat kuitenkin aktiivisia ja puuhakkaita, eli vaativat paljon tilaa ja tekemistä.

Lintujen uusi koti on omistettu Amerikan sademetsäkasveille. Epolettikaijoja esiintyy luonnossa Australiassa ja muualla Oseaniassa, joten olosuhteet eivät aivan vastaa Banjon ja Bindin luonnollista elinympäristöä.

Huone on kuitenkin puutarhan suurin ja korkein, joten linnuilla on tilaa lennellä. Ne liikkuvat kasvihuoneessa vapaina silloinkin, kun paikalla on yleisöä.

Banjo ja Bindi

Banjo ja Bindi ruokailemassa. Epolettikaijat syövät esimerkiksi marjoja, hyönteisiä, pähkinöitä ja siemeniä.

Lue myös: Näin Vaalimaan tulli valvoo itärajaa – Täytetty susi ja meteoriitti erikoisimpia takavarikoiduista esineistä

X