Tulos yllätti tutkijatkin: Tämän vuoksi alligaattorit syövät kiviä

Krokotiilien ja alligaattorien on pitkään tiedetty syövän kiviä. Miksi ne sitä tekevät onkin ollut vaikeampi selittää.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Krokotiilien ja alligaattorien on pitkään tiedetty syövän kiviä. Miksi ne sitä tekevät onkin ollut vaikeampi selittää.
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Yksi teoria on, että ne syövät kiviä samasta syystä kuin linnut – ne auttavat ruoansulatuksessa, esimerkiksi rikkomaan luita.

Toinen teoria taas on, että kivet toimivat eräänlaisina sukelluspainoina.

Kivien avulla ne voisivat siis pysytellä veden alla kauemmin, etenkin kun keuhkot, jotka on vedetty täyteen ilmaa, koettavat punnertaa eläintä pinnalle.

Kivien avulla ravinnonhankinta on helpompaa

Utahin yliopiston tutkijat ovat nyt ensimmäistä kertaa testanneet jälkimmäistä teoriaa ja tulleet siihen tulokseen, että se todella on syy kivien nielemiseen.

He mittasivat kuinka kauan alligaattorinpoikaset pysyttelivät pinnan alla ilman kiviä ja kivien nielemisen jälkeen. Kiviä ei pakkosyötetty eläimille, vaan alligaattorit nielivät niitä vapaaehtoisesti.

Tulokset osoittivat, että kivien nielemisen jälkeen alligaattorit pysyttelivät pinnan alla huomattavasti kauemmin kuin ilman kiviä. Ilman kiviä pisin mitattu aika sukelluksissa oli vajaat 15 minuuttia, kivien kanssa se oli noin 35 minuuttia. Tämä siitä huolimatta, että kivien paino oli vain noin 2,5 prosenttia eläimen kokonaispainosta.

Koska krokotiilit ja alligaattorit yllättävät saaliinsa sukelluksista, niille on edullista viettää sukelluksissa mahdollisimman pitkiä aikoja. Kivien avulla ne siis lisäävät mahdollisuuksiaan ravinnonhankintaan.

X