Ruotsalaistutkimus tutki nukahtamista: Lisääkö painopeitto melatoniinin määrää, mikä voi helpottaa unentuloa?

Moni univaikeuksista kärsivä vannoo painopeiton nimeen. Heidän mukaansa ­painopeitto vähentää ahdis­tusta ja helpottaa unentuloa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Miten valita oikea peitto, jotta uni tulisi ja sitä riittäisi aamuun asti?

Moni univaikeuksista kärsivä vannoo painopeiton nimeen. Heidän mukaansa ­painopeitto vähentää ahdis­tusta ja helpottaa unentuloa.
Teksti: Jani Kaaro

Uppsalan yliopistossa tehty tutkimus saattaa selittää osin painopeiton unta jouduttavaa vaikutusta. Tutkimuksessa 26 nuorta aikuista nukkui vuoroin painopeiton ja vuoroin tavallisen peiton alla. Painopeitto oli 12 prosenttia osallistujan omasta painosta, kun taas kevyt peitto painoi noin 2,4 prosenttia koehenkilön painosta.

Melatoniinin määrä kasvoi liki kolmanneksella

Yliopiston tutkijat mittasivat heiltä mela­toniinin, oksitosiinin sekä useiden stressihormoneiden pitoisuudet. Tulokset osoittivat, että painavampi peitto lisäsi melatoniinin määrää peräti 30 prosenttia.

Sen sijaan oksitosiinin ja stressihormoneiden määriässä ei ollut eroa, eikä muutosta havaittu uneliaisuudessa eikä unen kokonaiskestossa.

Miksi painopeitto ­lisäisi ­melatoniinin eritystä on ­toistaiseksi vaille selitystä. Tutkimus oli pieni, joten ilmiö on vahvistettava laajemmissa tutkimuksissa.

Lue myös: Viekö painava peitto unettoman höyhensaarille nopeammin? Näin unitutkija arvioi uuden keksinnön hyödyt

Painopeitto voi auttaa nukahtamaan.

Painopeitto voi auttaa nukahtamaan. © iStock

Lue myös: Mikä auttaa parhaiten unettomuuteen? Lue erikoislääkärin neuvot ja selätä uuvuttavat uniongelmat

X