Tutkijat hämmästyivät: Imettävä hämähäkki Toxeus magnus hoitaa jälkeläisiään nisäkkäiden tavoin

Jaa kaverilleTilaa Seura
Hämähäkki ja imettäminen
© CHEN Zhanqi
Hämähäkki on kuin nisäkäs: se imettää, siivoaa, korjaa pesän rakenteita ja pitää huolta hygieniasta.

Nisäkkäiden on ajateltu olevan ainoita eläimiä, jotka imettävät jälkeläisiään maidolla. Siksi kiinalaisten tutkijoiden hämmästys oli suuri, kun he havaitsivat hyppyhämähäkin ruokkivan jälkeläisiään samalla tavalla.

He näkivät hämähäkkiemon puristavan ”maitopisaroita” esiin takaruumiin alapuolella olevasta aukosta. Kun poikaset olivat aivan pieniä, emo pudotti pisaroita pesän pohjalle poikasten syötäväksi. Myöhemmin, kun poikaset olivat kasvaneet, poikaset joivat maitoa suoraan alaruumiin aukosta kuin nisästä konsanaan.

Emon maitobaariin vielä aikapoikina

Jopa sen jälkeen, kun poikaset olivat jättäneet pesän ja jo metsästivät itse, ne palasivat aika ajoin nauttimaan emon maitobaarin antimista. Tosin poikasten saavutettua sukukypsyyden, vain tyttäret saivat palata pesään, mutta pojat ajettiin pois.

Kun tutkijat analysoivat nestettä, siinä oli rasvaa, sokeria ja neljä kertaa enemmän proteiinia kuin lehmänmaidossa. Jos poikasia estettiin saamasta hämähäkinmaitoa, ne kuolivat. Poikaset olivat siis yhtä riippuvaisia maidosta kuin nisäkäsvauvatkin.

Yhteispesien hämähäkki

Imettävä hämähäkki, Toxeus magnus, lisääntyy yhteispesissä, joissa on 3–4 naarasta. Emo hoitaa poikasia myös muilla tavoin kuin ruokkimalla, esimerkiksi pitämällä huolta hygieniasta, siivoamalla ja korjaamalla pesän rakenteita.

X