Tutkijat selvittivät: Näin maan happi ruostuttaa Kuuta

Tutkijat raportoivat, että selviä ruostumisen merkkejä löytyy Kuusta. Havainto on tuottanut tutkijoille päänvaivaa, sillä Kuussa ei tiettävästi ole vettä sen enempää kuin happeakaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hematiittia muodostuu raudan ja hapen yhdistyessä, ja rapautuessaan se muuttuu punaiseksi, mistä nimitys.

Tutkijat raportoivat, että selviä ruostumisen merkkejä löytyy Kuusta. Havainto on tuottanut tutkijoille päänvaivaa, sillä Kuussa ei tiettävästi ole vettä sen enempää kuin happeakaan.
Teksti: Jani Kaaro

Mars, punainen planeetta, tunnetaan ruosteestaan. Ruoste on syntynyt, kun planeetalla kauan sitten on ollut vettä ja happea.

Nyt tutkijat raportoivat, että selviä ruostumisen merkkejä löytyy myös Kuusta. Havainto on tuottanut tutkijoille päänvaivaa, sillä Kuussa ei tiettävästi ole vettä sen enempää kuin happeakaan.

Tutkijat itse asiassa epällevät, että ruostuttava happi olisi peräisin Maasta.

Miten happi kulkeutuu kuuhun?

Havainto ruosteesta on peräisin intialaisen Chandrayaan 1-luotaimen mittauksista. Ne osoittivat, että valo taittui napojen mineraaleissa eri tavalla kuin muualla Kuussa ja he alkoivat etsiä selitystä.

Selitys oli yllättävä: navoilla oli hematiittia, eli verikiveä. Hematiittia muodostuu raudan ja hapen yhdistyessä, ja rapautuessaan se muuttuu punaiseksi, mistä nimitys.

Päätutkija Shuai Lin mukaan Kuu on erittäin epätodennäköinen paikka etsiä hematiittia. Tämä ei johdu vain siitä, että Kuussa ei ole vettä eikä happea, vaan siitä, että Kuuta nuolevat aurinkomyrskyt tuovat Kuuhun vetyä, joka estää hematiitin muodostumista.

Hematiittien esiintyminen navoilla sisälsi kuitenkin arvoituksen mahdollisen ratkaisun. Japanilainen luotain oli nimittäin aiemmin havainnut, että aurinkotuuli saattoi puhaltaa Maan ilmakehän ylimpiä kerroksia Kuuhun asti.

Se selittäisi miten Kuu saa happea. Samainen intialais­luotain löysi Kuusta aiemmin myös pieniä määriä vesijäätä, minkä osuutta hematiitin muodostumisessa selvitetään parhaillaan.

Lue myös: Voivatko Marsiin menijät rakentaa taloja planeetan maaperästä?

Lue myös: Ufoja nähdään nyt enemmän kuin koskaan – ”Vierailijat tulevat erilaisilta planeetoilta tai dimensioista”

Lentävät lautaset ovat puhuttaneet mediassa vuodesta 1947 saakka, kun Yhdysvalloissa uutisoitiin Roswellin tapauksesta. Suomessa ufot nousivat puheenaiheeksi viimeistään 60-luvun lopussa Pudasjärven havaintojen myötä.

Lentävät lautaset ovat puhuttaneet mediassa vuodesta 1947 saakka, kun Yhdysvalloissa uutisoitiin Roswellin tapauksesta. Suomessa ufot nousivat puheenaiheeksi viimeistään 60-luvun lopussa Pudasjärven havaintojen myötä. © Mary Evans Picture Library / LK

X