Tutkijat selvittivät: Varisten älykkyyden taustalla on tämä yllättävä asia

Mikä on varisten älykkyyden taustalla? Saksalaisen Max Planck -instituutin tutkijat päätyivät yllättävään tulokseen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tutkijat löysivät erikoisen seikan varisten älykkyyden taustalta.

Mikä on varisten älykkyyden taustalla? Saksalaisen Max Planck -instituutin tutkijat päätyivät yllättävään tulokseen.
Teksti: Jani Kaaro

Varikset osaavat käyttää työkaluja, ne tunnistavat ihmiset kasvojen perusteella ja eräiden kokeiden perusteella ne näyttävät jopa ymmärtävän fysiikan lainalaisuuksia. Mutta mitä on varisten älykkyyden  taustalla? Tuoreen tutkimuksen mukaan vastaus on pitkä lapsuusaika.

Varislinnut elävät muita lintuja pidempään vanhempiensa ja laajennetun perheensä seurassa, minä aikana ne oppivat aikuisia seuraamalla miten käyttää aivojaan.

Varisten lapsuusaika poikkesi selvästi muista

Saksalaisen Max Planck -instituutin tutkijat päätyivät tähän tulokseen rakentamalla tietokannan, johon sisällytettiin tuhansia lajeja eri puolilta maailmaa. Mukana oli myös 120 varislintuihin kuuluvaa lajia. Tietokannasta etsittiin tietoja lintujen pesäpoikasajasta ja vieroituksesta, jolloin emot lakkaavat huolehtimasta lentokykyisistä poikasista.

Tulokset osoittivat, että varislintujen lapsuusaika poikkesi selvästi muista lintulajeista.  Ne viettivät keskimääräistä pidemmän ajan pesäpoikasina, aikuiset ruokkivat poikasiaan huomattavasti pidempään, ja ylipäänsä varikset viettivät enemmän aikaa perheensä tai oman sosiaalisen ryhmänsä kanssa kuin muut linnut.

Anatominen vertailu lintujen välillä puolestaan osoitti, että varislinnuilla on ruumiinkokoon nähden selvästi suuremmat aivot kuin muilla linturyhmillä.

Varislintuvanhemmat ihmisvanhempien kaltaisia

Seuraavaksi tutkijat selvittivät kenttätutkimuksissa, millä tavalla varikset suuret aivonsa hankkivat.

Koe-eläiminä toimivat uudenkaledonianvarikset ja kuukkelit, kaksi hyvin erilaista varislintua, joiden tiedetään olevan varsin älykkäitä. He seurasivat millä tavalla aikuiset linnut kommunikoivat nuorten kanssa kun ne koettivat selvittää tutkijoiden rakentamia tehtäviä.

Nämä havainnot osoittivat, että varislintuvanhemmat ovat pitkälti samanlaisia kuin hyvät ihmisvanhemmat. Ne olivat kärsivällisiä ja suvaitsevaisia junioreja kohtaan, ja juniorit selvittivät tehtävät paljon nopeammin, jos ne saivat katsoa aikuisten mallia.

Tutkijat myös kirjoittavat, että kuukkelien ja uudenkaledonianvaristen poikaset liikkuvat vanhempiensa seurassa neljä vuotta ennen lopullista itsenäistymistä. Ihmisen iässä tämä vastaisi kahta vuosikymmentä, eli tässäkin varislinnut ovat ihmisen kaltaisia.

Tutkimuksen tulokset ovat hyvin linjassa sen käsityksen kanssa, että sosiaalisessa ryhmässä eläminen on kasvattanut ihmisestä älykkään, ja sama pätee ilmeisesti varislintuihinkin.

Lue myös: Varikset nekrofiileinä – Oletko huomannut ilmiön? Pesimäkauden hormonit pistävät variksen pään sekaisin

Lue myös: Kraak! Seurallinen varis on terve varis – myös varikset tarvitsevat kavereita

sosiaalisuus alentaa lintujen stressiä

Sosiaalisuus alentaa lintujen stressiä. © Dr Claudia Wascher / Anglia Ruskin University

X