Tutkijat yllättyivät: Pingviinit tuottavat ilokaasua

Pingviinit eivät tuota kaasua sellaisia määriä, että se olisi uhka ilmastolle. Vaikka päästö on paikallisesti suuri, globaalisti määrä on hyvin pieni.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuningaspingviinien yhdyskunnat tuottavat valtavia määriä dityppioksidia. Kuva: istockphoto

Pingviinit eivät tuota kaasua sellaisia määriä, että se olisi uhka ilmastolle. Vaikka päästö on paikallisesti suuri, globaalisti määrä on hyvin pieni.
Teksti: Jani Kaaro

Jos sattuu käymään Etelä-Georgian saarella – Etelä-Amerikan ja Etelämantereen puolessavälissä – mieli voi tuntua asteen keveämmältä. Tutkijat ovat nimittäin havainneet, että saarella elävät pingviinit, tarkemmin sanottuna kuningaspingviinien yhdyskunnat, tuottavat valtavia määriä dityppioksidia, eli ilokaasua.

Tutkijat saivat kokea tämän omakohtaisestikin: Kun he tutkivat pingviinien ulostetta laboratoriossa se sisälsi niin paljon ilokaasua, että tutkijat menivät päästään pyörälle.

Tanskalaistutkijoiden tarkoituksena on selvittää maaperän muodostumista antarktisilla leveysasteilla. Kun jäätikkö vetäytyy ja sen alta paljastuu paljas maa, siihen muodostuu ajan kuluessa multaa, jossa kasvit saattavat kasvaa.

Pingviinien ravinnepitoisilla ulosteilla on maaperän muodostuksessa tärkeä rooli. Kun tutkijat selvittivät maaperän muodostumisessa syntyviä kasvihuonekaasuja, he yllättyivät ilokaasun suuresta määrästä. Korkeimmillaan ilokaasun määrä oli sata kertaa suurempi kuin lannoitetulla pellolla Tanskassa.

Ilokaasu on erittäin voimakas kasvihuonekaasu. Sen ilmakehää lämmittävä vaikutus on 300 kertaa suurempi kuin hiilidioksidilla. Tutkijoiden mukaan pingviinit eivät kuitenkaan tuota kaasua sellaisia määriä, että se olisi uhka ilmastolle. Vaikka päästö onkin paikallisesti suuri, globaalisti määrä on häviävän pieni.

Lue myös: Nenäbakteerit vertailussa: Hyvät bakteerit hillitsevät tulehdusta

Lue myös: Nyt on oikea aika auttaa ötököitä: viisi vinkkiä luontoystävälliseen pihaan ja puutarhaan

X