Tutkimus: Näin raskaana olevan äidin runsas kofeiinin käyttö voi vaikuttaa sikiön hermostoon

Jaa artikkeli
kofeiini, äiti, kahvi
Kofeiini läpäisee äidin istukan ja voi aiheuttaa keskittymishäiriötä lapselle. © iStock
Useat tutkimukset osoittavat, että raskausajan kofeiinin käytöllä voi vaikuttaa lapsen hermoston kehitykseen. Kofeiinin vaikutuksia tutkitaan myös Suomessa.

Raskaana olevan äidin runsas kofeiinin käyttö voi muuttaa sikiön tärkeitä aivoreittejä ja jättää pysyvän jäljen tämän hermostoon, kertoo yhdysvaltalaisen Rochesterin yliopiston tuore pitkittäistutkimus.

Aivojen muutokset eivät olleet suuria, mutta tutkijat pystyivät selkeästi yhdistämään ne keskittymisvaikeuksiin ja ylivilkkauteen.

Yhdysvaltalaistutkimuksessa analysoitiin yli 9 000 lapsen magneettiaivokuvia. Tutkittavat lapset olivat 9–10-vuotiaita.

Aivokuvien tieto yhdistettiin lasten äitien kertomuksiin raskausajan kofeiinin käytöstä.

Tutkimustulos ei ole täysin aukoton, sillä tutkimusaineisto kerättiin takautuvasti. Tutkijat eivät myöskään ole varmoja missä vaiheessa raskautta muutokset tapahtuivat.

Maltillinen kofeiinin käyttö ei tuo merkittävää haittaa

Kuopion yliopistollisen sairaalan lastentautien erikoislääkäri ja lääketieteen tohtori Katri Backman vahvistaa, että kofeiini läpäisee äidin istukan ja pääsee näin lapsen elimistöön.

Backman kertoo, että runsas raskausajan kofeiinin käyttö on yhdistetty tutkimuksissa keskityshäiriöiden lisäksi lapsen ennenaikaisen syntymän riskiin ja syntyvän lapsen alhaisempaan syntymäpainoon.

”Yhteydet ovat osin epäselviä”, Katri Backman muistuttaa.

Lastentautien erikoislääkäri Backman kertoo myös, että kofeiinia voi nykytiedon mukaan nauttia maltillisesti noin myös raskaana:

”Nykytiedon mukaan kofeiinin saanti, joka on korkeintaan 200 milligrammaa, eli noin 2–3 pientä kupillista päivässä ei aiheuta sikiölle merkittävää haittaa. ”

Kofeiinitutkmusta Suomessa

Kofeiinin vaikutusta lapseen on tutkittu myös Suomessa. THL:n, Kuopion yliopistollisen sairaalan ja Itä-Suomen yliopiston KuBiCo-syntymäkohorttitutkimuksessa tutkitaan eri aineiden, muun muassa kofeiinin vaikutuksia äitiin ja lapseen.

Tohtorikoulutettava Anni Kukkonen tutkii parhaillaan kahvin ja kofeiinin vaikutusta raskausajan diabetekseen.

”Raskausajan diabetes ja tyypin 2 diabetes kulkevat usein käsi kädessä. On tiedossa, että kahvilla on tyypin 2 diabetesta suojaava vaikutus, selvitämme onko vaikutus sama raskausajan diabeksen kohdalla”, Anni Kukkonen kertoo.

Lue myös: Tiesitkö? Kahvi voi ehkäistä tyypin 2 diabetesta yhtä tehokkaasti kuin liikunta – ”Kannattaisi varmaan palautusjuomana juoda maitokahvi”

Lue myös: Tutkimus: Voit juoda jopa 25 kupillista kahvia päivässä ilman haittavaikutuksia sydämelle – Lääkäri kehottaa pysymään kohtuudessa

X