Tutkimus: Avioliiton ulkopuoliset suhteet Euroopassa: Lasten määrä on pysynyt samana satoja vuosia

Jaa artikkeliTilaa Seura
Avioliiton ulkopuolella on syntynyt sama määrä lapsia jo satoja vuosia.
Avioliiton ulkopuolella on syntynyt sama määrä lapsia jo satoja vuosia. © iStock
Avioliiton ulkopuolisista suhteista syntyneiden lasten määrä pysynyt yllättävän tasaisena satoja vuosia, todetaan tuoreessa tutkimuksessa.

Tänä päivänä isyys on helppo selvittää isyystestillä, mutta näin ei ole ollut ennen. Niinpä sukulinjaan on välillä voinut eksyä avioliiton ulkopuolisesta suhteesta syntyneitä lapsia.

Missä määrin tätä on historiassa tapahtunut, on ollut täysi arvoitus. Nyt tuohon arvoitukseen tuo valoa Current Biology -sarjassa julkaistu tutkimus, jolla on päästy käsiksi hollantilaisin ja belgialaisiin sukulinjoihin vähintään sadan ja parhaillaan jopa viidensadan vuoden taakse.

Tulokset eivät olleet sitä, mitä Leuvenin katolisen yliopiston tutkijat odottivat.

Yhteiskunnan ylemmät kerrokset eivät olleet tuotteliaampia avioliiton ulkopuolisissa suhteissa

Guardianin haastattelussa tutkijat kertovat odottaneensa, että avioliiton ulkopuolisia lapsia olisi syntynyt enemmän yhteiskunnan ylemmissä kerroksissa. Ainakin kulttuurihistoriaan jääneet isyyskiistat olivat yleisempiä aristokraattien ja yhteiskunnan varakkaampien osien joukossa.

Tutkimuksessa eniten avioliiton ulkopuolisia lapsia syntyi kuitenkin urbaanin köyhälistön parissa.

Tiedot esiin geenipankin avulla

Tutkimus toteutettiin etsimällä geenipankista miehiä, jotka kuuluivat samaan sukulinjaan ja joiden sukuhistoriaa voitiin selvittää vähintään 1800-luvulle. Näin saatiin muodostettua yli 500 samaan sukulinjaan kuuluvaa miesparia.

Tutkijat ottivat heiltä dna-näytteen ja vertailivat miesten y-kromosomeja. Jos miehet olivat samaa sukulinjaa, heillä olisi pitänyt olla samanlainen y-kromosomi. Jos ei, jossain vaiheessa sukulinjaan oli livahtanut avioliiton ulkopuolinen y-kromosomi.

Lasten määrä on pysynyt samana satoja vuosia

Tulokset osoittivat, etteivät avioliiton ulkopuolisista suhteet ole olleet historiassa yleisiä – ainakin päätellen niistä syntyneiden poikalasten määrästä.

Eniten, eli kuusi prosenttia, heitä oli tiheästi asuttuien kaupunkien köyhälistön parissa. Sen sijaan maaseudulla ja kaupunkien paremmissa piireissä luku oli 0,5-1 prosenttia.

Mielenkiintoisesti Belgian ja Hollannin välillä ei ollut merkittävää eroa, vaikka maiden välillä oli ja on uskonnollisia eroja.

Yllättävintä lienee se, että avioliiton ulkopuolisista suhteista syntyneiden lasten määrä on pysynyt tasaisena satoja vuosia, vaikka noihin vuosiin mahtuu perustavanlaatuisia yhteiskunnallisia mullistuksia.

Lue myös: Etsitkö sukujuuriasi suositun perimätestin avulla? Muista tietoturva ja mieti mitä DNA-tiedolla teet

X