Tutkimus: Bakteerit syövät antibiootteja

Jaa kaverilleTilaa Seura
Bakteeriviljelmä petrimaljassa.
Bakteeriviljelmä petrimaljassa.
Antibiootin syöjät voisivat hidastaa antibioottiresistenssin leviämistä ja auttaa jätevesien esikäsittelyssä.

Bakteerit eivät ainoastaan kykene vastustamaan antibioottien vaikutusta. Jotkut bakteerit voivat itse asiassa käyttää niitä ravinnokseen.

Nyt tutkijat ovat päässeet jäljille mekanismista, jolla antibiooteista tulee bakteerien ruokaa. Se lupailee, että jonakin päivänä näillä bakteereilla voidaan hidastaa antibioottiresistenssin leviämistä.

Antibiootit on suunniteltu tappamaan bakteereja, joten tuntuu järjenvastaiselta, että bakteerit voisivat hyödyntää niitä ravintona.

Bakteerien näkökulmasta antibiootit kuitenkin ovat vain hiiltä, vetyä, happea ja typpeä – ja kaikki nämä ovat bakteerien tavanomaista ruokaa.

Bakteerien harjoittama antibioottien syöminen on itse asiassa tiedetty vuosikymmeniä. Siihen ei tähän asti ole kiinnitetty paljon huomiota, koska ilmiötä on pidetty harvinaisena.

Sitä ei myöskään koskaan – meidän onneksemme – ole havaittu ihmistä infektoivilla bakteereilla.

Viime vuosina on kuitenkin havaittu, että ilmiö on luonnossa luultua yleisempi.

Toinen oivallus on, että mekanismia voidaan hyödyntää taistelussa antibioottiresistenssiä vastaan.

Näin antibiootti on valmis syötäväksi

Washingtonin yliopiston tutkijat ovat nyt selvittäneet penisilliinillä, miten antibiooteista tulee bakteerien ruokaa. Se tapahtuu kaksivaiheisessa projektissa.

Ensin penisilliini on tehtävä bakteerille vaarattomaksi.

Tämä tapahtuu leikkaamalla pensilliinistä irti bakteereille vahingollinen beta-laktamaasi-kärki, hieman samalla tavalla kuin skorpioneja syövät eläimet puraisevat irti myrkkypistimen. Bakteereilla, jotka kykenevät syömään antibiootteja, on tähän tarkoitukseen omat erikoistuneet entsyyminsä.

Tämän jälkeen antibiootti on valmis syötäväksi. Bakteeri kuitenkin leikkelee sen toisilla entsyymeillä sopiviksi suupaloiksi.

Bakteeri söi antibiootteja kovin hitaasti

Miten antibioottien syöminen sitten voidaan valjastaa antibioottiresistenssin vastaiseen taisteluun?

Antibioottiresistenssi leviää, kun antibioottia päätyy ympäristöön, esimerkiksi jätevesien kautta vesistöihin.

Ideana on, että antibiootin syöjät voisivat syödä ympäristöön pääätyneen antibiootin pois. Ne voisivat myös auttaa jätevesien esikäsittelyssä.

Testatakseen tätä ideaa tutkijat siirsivät tavalliseen kolibakteeriin antibioottien syömiseen tarvittavat geenit. Tämän jälkeen bakteeri, joka normaalisti on herkkä penisilliinille, saattoi elää penisilliinin keskellä kuin hiiri juustossa.

Antibioottien syöminen oli kuitenkin kovin hidasta.

Seuraavana etappina onkin selvittää, miten bakteerit saisi rouskimaan antibiootteja nopeammin.

X