Tutkimus: Ei deittailua, ei masennusta – Iloisempia ovat teinit, jotka eivät seurustele

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Seurustelu teini-ikaisenä
© istockphoto
Yllättäen teinit, jotka eivät seurustele teinivuosinaan, voivat jopa paremmin kuin seurustelevat ikätoverinsa. 

Teinien deittailu on iso kysymys perheissä, joissa on sen ikäisiä lapsia. Mikä on liian varhaista? Miten suhtautua seksikokeiluihin? Entä jos teini ei osoita mitään kiinnostusta seurusteluun – pitääkö olla huolissaan?

Tuoreen tutkimuksen vastaus viimeiseen kysymykseen on, että ei pidä. Yllättäen teinit, jotka eivät seurustele teinivuosinaan, voivat jopa paremmin kuin seurustelevat ikätoverinsa.

”Suurimmalla osalla teineistä on jonkinlainen romanttinen suhde 15–17 ikävuoteen mennessä”, sanoo päätutkija Brooke Douglas Georgian yliopistosta.

Onko seurustelun puuttuminen epänormaalia?

Tästä syystä teinien seurustelua on pidetty normaalina, ja seurustelun puuttumista jotenkin epänormaalina. Tästä syystä tutkijat halusivat keskittyä teineihin, jotka eivät seurustele.

Tutkimuksen teinejä seurattiin läpi 12–18-vuoden iän. He täyttivät joka kevät lomakkeen, jossa kysyttiin heidän seurustelustaan, mielenterveydestään ja hyvinvoinnistaan. Myös opettajat arvioivat kunkin oppilaan käytöstä ja miten hyvin he pärjäävät elämässä.

Mieli kirkkaampi ei-seurustelevilla teineillä

Kun tutkijat jakoivat teinit seurusteleviin ja ei-seurusteleviin, vastaukset paljastivat ryhmien välillä mielenkiintoisen eron. Teinien omat vastaukset heidän perhe- ja kaverisuhteistaan olivat samanlaisia, mutta opettajien mukaan ei-seurustelevat teinit pärjäsivät näissä paremmin.

Lisäksi ei-seurustelevat teinit olivat vähemmän masentuneita sekä omasta että opettajien mielestä. Näin ollen tutkijat eivät näe mitään syytä huolestua, jos teini ei ole kiinnostunut seurustelusta.

X