Tutkimus: Kun koiran murrosikä alkaa, omistaja luopuu herkästi lemmikistä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Tutkijat havaitsivat koiran muuttuvan varsin tottelemattomaksi murrosiän aikana.
Tutkijat havaitsivat koiran muuttuvan varsin tottelemattomaksi murrosiän aikana. Kuva: Glen Asher-Gordon
Tuore brittitutkimus tarjoaa vakuuttavaa näyttöä siitä, että koirat käyvät läpi samanlaisen teini-iän kuin ihmisetkin.

Jos nuori koirasi on tottelematon, se ei ole syy vaipua epätoivoon. Brittitutkijat seurasivat 69 labradorinnoutajaa, kultaista noutajaa ja niiden risteymiä ennen murrosikää ja murrosiän aikana. Koiran murrosikä ilmenee noin kahdeksan kuukauden kohdalla.

Koiran murrosikä näkyy tottelemattomuutena

Tutkijat seurasivat miten hyvin koira tottelee yksinkertaisia käskyjä, kuten ”istu”, ja he havaitsivat koiran muuttuvan varsin tottelemattomaksi murrosiän aikana.

Koirilta kesti pidempään totella ”istu” käskyä murrosiässä kuin sitä ennen, mutta vain, jos käskyn antoi niiden huoltaja. Muukalaisen käskyyn ne reagoivat yhtä kerkeästi ennen murrosikää ja sen aikana.

Toisessa, koirien omistajille suunnatussa kyselyssä, oli mukana yli 250 koiraa, ja siinä omistajat vastasivat kysymyksiin koiransa tottelevaisuudesta. Myös tämä kysely osoitti. että koirat ovat ”vaikeimmillaan” noin kahdeksan kuukauden iässä.

Omistajat luopuvat lemmikistä juuri kun koira tulee teini-ikään

Tutkijoiden mukaan tutkimus tarjoaa koiranomistajille tärkeää tietoa. Koiranomistajat luopuvat koiristaan usein juuri kahdeksan kuukauden iässä, koska silloin koirat lakkaavat olemasta söpöjä pentuja ja niiden käyttäytyminen muuttuu haastavaksi.

Jos omistajat tietäisivät, että koira on vain teini-iässä, he voisivat suhtautua koiriensa käytösongelmiin ymmärtäväisemmin.

Lue myös: Varaudu pahimpaan: Nämä koirat eivät elä vanhoiksi – Lyhytikäisten koirien rotuvaivoina hengitysvaikeuksia, syöpää ja mahalaukunkiertymistä

Lue myös: Sari Paavilaisen koiraharrastus syveni ammatiksi: ”Ihmisellä on paljon parannettavaa siinä, kuinka oppia kommunikoimaan koiran kanssa”

Sari Paavilainen on koirakouluttajaohjaaja

Oma koiraharrastus toimii monille kimmokkeena hakeutua koira-alalle. © Juulia Wihlman

X