Tutkimus: Maahanmuuttaja-kukkakärpäset pelastavat sadon

Maahantunkeutuminen on totta, ainakin jos puhutaan kukkakärpäsistä. Suomalaisten kannalta se on pelkästään hyvä uutinen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Parvikirvari (Episyrphus balteatus).

Maahantunkeutuminen on totta, ainakin jos puhutaan kukkakärpäsistä. Suomalaisten kannalta se on pelkästään hyvä uutinen.
Teksti:
Jani Kaaro

Harva pääsee sitä koskaan todistamaan, mutta joka kesä miljoonia kukkakärpäsiä vaeltaa Manner-Euroopasta pohjoiseen – Skandinaviaan ja Englantiin.

Nyt tutkijat ovat ensimmäistä kertaa arvioineet kuinka paljon kukkakärpäsiä tulee Englantiin ja millaisia hyötyjä vaelluksesta on.

Tulosten mukaan hyödyt ovat kiistattomat ja erittäin merkittävät.

Tutkakuvat vs maastohavainnot

Exeterin yliopiston tutkijat selvittivät Englantiin saapuvien kukkakärpästen määrää tutkakuvista.

Hyönteisparvet näkyvät tutkakuvissa ja niiden perusteella voidaan jopa karkeasti arvioida mitä lajeja kuvissa näkyy.

Kun tutkakuvia verrataan maastohavaintoihin – jos esimerkiksi yöllä tutkassa havaitun suuren hyönteisparven jälkeen tehdään havaintoja tiettyjen lajien yleistymisestä – päästään yleensä melko varmaan määrityksen.

Näin tutkijat selvittivät kukkakärpästen vuosittaista invaasiota kymmenen viime vuoden aikana.

Tulokset olivat hätkähdyttäviä.

Tuholaistorjuntaa luomuna

Tutkijoiden arvion mukaan Englantiin lentää joka kesä noin miljardi kukkakärpästä, jotka pölyttävät kukkia ja joiden toukat syövät kirvoja. Miljardi kukkakärpästä käy miljardeissa kukissa, joten niiden vaikutus pölyttäjänä on huomattava.

Kukkakärpäset lisääntyvät Englannissa, jolloin niiden määrä lisääntyy entisestään. Niiden toukat ovat kirvoja syöviä petoja, ja tutkijoiden arvion mukaan nämä eurooppalaiset vahvistukset syövät 3–10 biljoonaa kirvaa.

Parempaa apua viljelijöille siis tuskin voisi toivoa. Näistä toukista kehittyy uusia aikuisia, jotka vaeltavat takaisin Eurooppaan.

Paluuliikenteessä kukkakärpäsiä voi olla yli kolme miljardia.

Kukkakärpästen kesäinen invaasio on tuttu myös suomalaisille hyönteistutkijoille ja -harrastajille, mutta Suomessa kukkakärpästen määriä ei ole tutkittu.

Kukkakärpästen todellinen invaasio voi olla vieläkin suurempi, sillä tuoreessa tutkimuksessa seurattiin hyönteisliikennettä vain 27 000 neliökilometrin kokoisella alalla.

 

 

X