Tutkimus: Mielialalääkkeillä ei ole juurikaan tehoa kivun hoidossa – Näin suomalainen Käypä hoito silti suosittelee

Mielialalääkkeet eivät ole kipulääkkeitä, mutta niitä määrätään usein kipupotilaille, joille muut lääkkeet eivät toimi tai sovi. Tuore tutkimus kuitenkin kyseenalaistaa mielialalääkkeiden käyttöä kivun hoidossa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mielialalääkkeiden käyttö kivunhoidossa on yleistä, vaikka niiden teho näyttäisi olevan heikko.

Mielialalääkkeet eivät ole kipulääkkeitä, mutta niitä määrätään usein kipupotilaille, joille muut lääkkeet eivät toimi tai sovi. Tuore tutkimus kuitenkin kyseenalaistaa mielialalääkkeiden käyttöä kivun hoidossa.
Teksti: Jani Kaaro

Laajan tutkimuskatsauksen mukaan mielialalääkkeiden teho kivun hoidossa on olematon tai parhaimmillaankin vähäinen.

Jos mielialalääkkeillä ei saada toivottua vaikutusta kivun hoidossa, mutta niillä voi olla pitkäaikaisia sivuvaikutuksia, lääkkeiden määräämisessä olisi käytettävä harkintaa, tutkijat kirjoittavat British Medical Journalissa.

Kansainvälisessä analyysissä arvioitiin 156 tutkimusta, joissa oli selvitetty mielialalääkkeiden vaikutusta kipuun. Mukana oli kahdeksan eri mielialalääkettä ja 22 kiputilaa kuten selkäkipu, leikkauksen jälkeinen kipu, lihaskipu ja fibromyalgia. Kaikkiaan tutkimuksissa oli ollut mukana 25 000 koehenkilöä.

Mielialalääkkeiden tehoa ehkä yliarvioitu

Tulokset olivat mielialalääkkeiden tehon kannalta vaatimattomat. Vanhat trisykliset mielialalääkkeet eivät tepsineet useimpiin kiputiloihin, eivät myöskään tuoreemmat SSRI-lääkkeet. Uudemmilla serotoniinin ja noradrenaliinin takaisinoton estäjillä, eli niin sanotuilla SNRI-lääkkeillä, tehoa oli enemmän osassa kiputiloja, mutta tällöinkin niiden vaikutus oli vähäinen.

Suomalaisissa Käypä hoito -suosituksissa todetaan, että trisykliset masennuslääkkeet ovat neuropaattisen kivun hoidon kulmakivi. Tuore tutkimus antaa tälle tukea, mutta vain osin.

Yhdessä laajassa katsauksessa trisyklisten masennuslääkkeiden todettiin olevan tehokkaampia neuropaattisessa kivussa kuin lumelääke, mutta toisen katsauksen mukaan näyttö oli vain vähäistä.

Tutkijat huomauttavat, että suurin osa aihetta käsittelevistä tutkimuksista on yli kaksikymmentä vuotta vanhoja ja vanhoissa tutkimuksissa on saatettu yliarvioida lääkkeen tehoa.

Lue myös: Kivun hoito lääkkeillä: 8 erilaista kipulääkettä – Miksi nämäkään eivät aina tehoa?

Laaja käytön seuranta hankalaa

Miten yleistä mielialalääkkeiden käyttö kivun hoidossa on ei tiedetä. Tämä johtuu siitä, että jos mielialalääkkeitä käytetään kipuun, kyseessä on niin sanottu off label -käyttö eikä tästä jää jälkeä tilastoihin. Off label tarkoittaa lääkkeen määräämistä muuhun kuin valmisteyhteenvedossa mainittuun käyttötarkoitukseen.

Kansainvälisissä tutkimuksissa mielialalääkkeiden käyttö kivun hoidossa on yllättävänkin yleistä. Vuonna 2018 julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että Englannissa ja Yhdysvalloissa mielialalääkkeiden tärkein käyttöaihe yli 65-vuotiailla oli nimenomaisesti kivun hoito.

Lue myös: Soili käytti mielialalääkkeitä 20 vuotta, kunnes pääsi niistä eroon: ”Kuntoni romahtamiset ja aivosähköiskut eivät johtuneet masennuksesta, vaan vieroitusoireista”

X