Tutkimus selvitti kauneusihannetta: Tästä syystä hoikat naiset koetaan viehättäviksi

Jaa artikkeli
Ihmisten kauneusihanteita selvitettiin ennen television tuloa ja sen jälkeen.
Ihmisten kauneusihanteita selvitettiin ennen television tuloa ja sen jälkeen. © iStock
Tuore tutkimus tarjoaa todisteita sen puolesta, että visuaalinen kulttuuri vaikuttaa oikeasti kauneusihanteisiimme. Tämä tuli selvästi ilmi syrjäisissä nicaragualaisissa kylissä, jossa televisio on tuore tuttavuus.

Tutkijat selvittivät, miksi hoikat naiset koetaan valloittavemmiksi. Tutkimus on merkittävä, sillä vaikka median vaikutuksesta kauneusihanteisiin on puhuttu paljon, asiaa on ollut vaikea tutkia tieteellisesti. Ihanteellisessa tutkimusasetelmassa olisi mukana ihmisiä, jotka eivät ole koskaan katsoneet televisiota, mutta heitä on vaikea löytää.

Tätä tutkimusta varten Koillis-Englantilaisen Durhamin yliopiston tutkijat joutuivat menemään Nicaraguan syrjäisimpiin kyliin, jonne televisio on tullut vasta viimeisten vuosien aikana.

Tutkimus toteutettiin seitsemässä kylässä, jossa ihmiset elivät kalastamalla ja pienimuotoisella maanviljelyllä. Ruokaturva kylissä oli heikko, mikä voi jo sinänsä olla syy suosia hieman pulskempaa kauneusihannetta kuin länsimaisesssa kulttuurissa on tapana.

Ihmisten kauneusihanteita selvitettiin ennen television tuloa ja sen jälkeen.

Kauneusihanteissa huomattava ero

Tutkimuksen ensimmäisessä osassa oli mukana kaupunkilaisia, jotka katsoivat televisiota säännöllisesti ja heitä verrattiin kyläläisiin, jotka eivät vielä olleet päässeet television makuun. Heille näytettiin kuvia malleista, joiden painoindeksi oli 11-42 välillä, eli hyvin laihasta lihavaan. Terve painoindeksi on 18,5-25 välillä.

Tutkimus paljasti huomattavan eron television katsojien ja televisiottomien välillä. Ero kauneusihanteen painoindeksissä ryhmien välillä saattoi olla jopa viisi pykälää. Television katsojilla ihannoitu painoindeksi oli 22, mutta televisiottomilla 27-28.

Hoikat naiset ja laskeva painoindeksi

Tutkijat myös osoittivat yhdessä kylässä, miten kauneusihanteen painoindeksi alkoi laskea vähitellen sen jälkeen kun televisio saapui kyläläisten elämään.

Kun kyläläiset olivat tottuneet televisioon, kauneusihanteen painoindeksi laski lähelle terveen alarajaa. Tutkijoiden mukaan tämä on huolestuttava kehitys köyhissä kylissä, jossa ruokaturva on puutteellista. Huonoina aikoina painoindeksi voi painua herkästi terveen alapuolelle.

Lue myös:  Tutkimustulos: Rasvan kertyminen vyötärölle on huomattavasti vaarallisempaa kuin reisien pyöristyminen – ”Vartalotyypillä on väliä, vaikka olisikin normaalipainoinen”, sanoo professori

X