Tutkimus: Näin nopeasti virus leviää vuodeosastolla

Jaa artikkeliTilaa Seura
Virus leviää sairaalassa
© iStock
Virusten leviämisestä on puhuttu valtavasti koronavirusepidemian vuoksi. Brittitutkijat testasivat, miten nopeasti virus leviää vuodeosastolla.

Tuore brittitutkimus tarjoaakin melko hätkähdyttäviä tietoja siitä, miten nopeasti virus leviää sairaalan vuodeosastolla sinne kerran päästyään.

Tutkimuksessa ei käytetty aitoa ihmisen virusta, vaan kasviviruksen dna:ta. Kasviviruksen dna ei voi tarttua ihmiseen, joten koe oli turvallinen, minkä lisäksi dna:n koodi oli helposti tunnistettavissa.

Kasviviruksen dna:ta laitettiin millilitraan vettä samassa suhteessa kuin covid-19 -virusta on havaittu olevan koronapotilaiden näytteissä, ja vesitippa pudotettiin sairaalasängyn metallireunalle.

Tämän jälkeen tutkijat kävivät päivittäin ottamassa näytteet 44 eri paikasta sairaalasta nähdäkseen, miten dna leviää sairaalasängystä lähiympäristöön. Tutkimus toteutettiin Great Ormond Streetin sairaalassa, yhdessä sen eristyshuoneista, jossa hoidetaan infektiopotilaita.

Virus leviää yhtä nopeasti kuin huhu

Journal of Hospital Infection -sarjassa julkaistut tulokset osoittivat, että viruksen dna levisi osastolla nopeasti kuin huhu. Vain kymmenessä tunnissa dna:ta löytyi 41 prosentista näytteenottopaikkoja. Sitä löytyi sänkyjen reunoilta, ovenkahvoista, odotushuoneen tuolien käsinojista, lasten leluista ja kirjoista.

Kolmen päivän jälkeen viruksen dna:ta löytyi jo lähes 60 prosentista näytteenottopaikkoja. Eniten virusta oli eristyshuoneessa, johon alkuperäinen näyte oli jätetty, sekä sen vieressä olevassa potilashuoneessa ja toimenpidehuoneessa.

Korona- tai influenssapotilas levittää virusta koetilannettakin tehokkaammin

Tutkimuksen tulokset osoittavat ainakin sen, että jos virus on pinnoilta leviävää sorttia, virus leviää nopeasti jopa hygieenisessä sairaalaympäristössä. Tutkijat korostavat, että koe ei muistuta tosielämän tilannetta siinä, että koe lähti yhdestä ainoasta lähtöpisteestä.

Korona- tai influenssapotilas levittää yskiessään pisaroita moniin eri pisteisiin, joten niiden leviämismahdolllisuudetkin ovat paremmat.

Kasviviruksen dna olisi ollut eliminoitavissa käsien pesulla ja desinfionnilla, mitkä olivat normaaleja toimenpiteitä myös tällä vuodeosastolla.

Lue myös: Mikä virus Kiinasta leviää seuraavaksi? Uhka jatkuu eläintorien tautihautomoissa

Kiina ei ole halunnut sulkea köyhän kansan suosimia ruuanostopaikkoja, eläintoreja.

Kiina ei ole halunnut sulkea köyhän kansan suosimia ruuanostopaikkoja, eläintoreja. © NICOLAS ASFOURI / AFP / MVPhotos

X