Tutkimus osoittaa, että vuohet pitävät onnellisista kasvoista – Iloiselta ihmiseltä voi saada rapsutuksia

Jaa artikkeli
vuohet pitävät onnellisista kasvoista
© JORMA MARSTIO / KUVARYHMÄ
Tähän asti on ajateltu, että ihmisen ilmeitä tunnistaisivat vain koiran ja hevosen kaltaiset lajit, jotka ovat eläneet hyvin läheisessä kontaktissa ihmisen kanssa.

Elokuvassa Vuohia tuijottavat miehet Yhdysvaltain armeijan erikoisjoukot koettavat tappaa vuohia katseen voimalla.

Tuoreessa brittitutkimuksessa tämä mielikuvitukselliselta kuulostava asetelma on laitettu nurinniskoin, koska siinä miehiä tuijottavatkin vuohet.

Tappamisen sijasta tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, tunnistavatko vuohet ihmisen kasvojenilmeitä.

Tutkimuksessa vuohille näytettiin vierekkäin kaksi suurta kuvaa samoista ihmiskasvoista: yhdessä oli vihainen, toisessa iloinen ilme. Tämän jälkeen seurattiin vuohen reaktioita.

Tutkijoiden oletus oli, että vuohet eivät reagoisi kuviin millään tavalla, koska ne olivat pelkää paperia. Heidän yllätyksekseen vuohet riensivät kuitenkin tutkimaan kasvoja, mutta mieluummin onnellisia kuin vihaisia kasvoja.

Lisäksi vuohet tutkivat iloisia kasvoja kauemmin haistellen ja maistellen.

Kotieläimille ihmisen tunnetilojen tunnistamisesta luonnollisesti on etua. Iloiselta ihmiseltä saa rapsutuksia, vihaiselta voi saada potkun kylkeen.

Tähän asti on ajateltu, että ihmisen ilmeitä tunnistaisivat vain koiran ja hevosen kaltaiset lajit, jotka ovat eläneet hyvin läheisessä kontaktissa ihmisen kanssa.

Se, että vuohetkin näyttävät tunnistavan ilmeitä, viittaa siihen, että ilmiö voi olla yleisempikin ja koskee myös muita tuotantoeläimiä.

X