Tutkimus paljastaa: Naiset pärjäävät paremmin lämpimässä – Miehillä suorituskyky ja tuottavuus laskee elohopean kohotessa

Jaa kaverilleTilaa Seura
Kun lämpötila nousee, naisen suorituskyky on miehiä parempi.
© iStock
Kun lämpötila nousee, naisten suorituskyky ja tuottavuus paranee, osoittaa tuore tutkimus. Miehille sen sijaan käy päinvastoin.

Tutkimus ei liity ilmaston lämpenemiseen, vaan paljon käytännöllisempään kysymykseen sisäilman lämpötilasta. Tutkimus osoittaa, että esimerkiksi toimiston ihanteellinen lämpötila on naisten ja miesten suorituskyvyn kannalta erilainen.

Testissä huoneen lämpötilaa manipuloitiin

Saksassa toteutetussa tutkimuksessa oli mukana 543 opiskelijaa. Kunkin koehenkilön oli suoritettava kolme erilaista testiä.

Matemaattisessa testissä koehenkilöiden oli laskettava kymmenlukuja yhteen käyttämättä laskukonetta. Verbaalisessa testissä heidän oli muodostettava mahdollisimman monta sanaa kymmenestä aakkosesta.

Kognitiivisessa testissä heidän oli vastattava kysymyksiin, jotka oli muotoiltu siten, että intuitiivinen vastaus oli väärä.

Huoneen lämpötilaa manipuloitiin 16-32 asteen välillä.

Naisten suorituskyky ei pettänyt lämpötilan noustessa

Tulokset osoittivat, että huoneen lämpötila vaikutti eri tavalla miehiin ja naisiin. Mitä lämpimämpää huoneessa oli, sitä useampia tehtäviä naiset onnistuivat suorittamaan annetussa ajassa.

Miesten suoristuskyky sen sijaan laski kun lämpötila nousi. Naisten suorituskyvyn nousu lämpötilan noustessa oli suurempi kuin miesten suorituskyvyn lasku.

Miehet eivät pidä lämpimästä naisten tavoin

Tutkijoiden mukaan aiemmin on tiedetty, että naiset pitävät miehiä enemmän korkeista lämpötiloista. Uusi ajatus sen sijaan on,  että lämpötilalla olisi erilainen vaikutus sukupuolten suorituskykyyn.

Tutkijoiden mukaan eron havaitsemiseen ei tarvita lämpötilojen äärimmäisyyksiä, vaan naisten suorituskyky parani selvästi lämpötilan noustessa vain 16 celsiusasteesta 23 celsiukseen.

X