Tutkimus: Resistentti tärkkelys ehkäisee syöpää tehokkaasti – Ravintolisän tehoainetta myös monissa kasviksissa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Resistenssi tärkkelys ehkäisee syöpää.
Resistenssi tärkkelys ehkäisee syöpää. © iStock
Kansainvälinen tutkijaryhmä on tehnyt yllätyslöydon syövän ehkäisyssä. Monista kasviksistakin löytyvä ainesosa ehkäisee useita ruoansulatuskanavan syöpiä.

Kansainvälinen tutkijaryhmä on tehnyt yllätyslöydon syövän ehkäisyssä. Resistentti tärkkelys vähensi syöpien esiintyvyyttä jopa 60 prosenttia ihmisillä, joilla oli perinnöllisesti kohonnut riski moniin eri syöpäkasvaimiin.

”Kyseessä on ensimmäinen kerta kun ravintolisällä on osoitettu näin voimakas syöpää ehkäisevä vaikutus”, sanoo tutkimuksessa mukana ollut professori Toni Seppälä Tampereen yliopistosta.

Tutkimuksessa oli mukana lähes tuhat ihmistä, jotka kantavat Lynchin oireyhtymää kantavaa geenivirhettä.

Lynchin oireyhtymää sairastavilla on kohonnut riski sairastua hyvin monenlaisiin syöpiin, erityisesti paksusuolensyöpään tai kohtusyöpään. Suomessa esimerkiksi toimittaja Marja Sannikka on kertonut julkisuudessa elämästä Lynchin oireyhtymän kanssa.

Seppälä sanoo, että suomalaiset olivat brittijohtoisessa tutkimuksessa mukana, koska Suomessa on ollut pitkään kiinnostusta Lynchin oireyhtymän hoitoon.

Suomeen on perustettu jo 1980-luvulla tutkimusrekisteri, johon on kerätty tietoa Lynchin oireyhtymää sairastavista, ja jonka pohjalta on saatu tietoa oireyhtymän epidemiologiasta sekä siihen liittyvistä geenivirheistä.

Lue myös: ”Paksusuolen syöpä löytyi yllättäen” – Niina Pihlaja selvitti perinnöllisen alttiutensa syöpään

Mikä resistentti tärkkelys?

Entä resistentti tärkkelys? Sillä tarkoitetaan tärkkelystä, joka ei sula vatsassa tai ohutsuolessa, vaan joka hajotetaan bakteerien toimesta vasta paksusuolessa.

Tällaista tärkkelystä on esimerkiksi kaurassa, herneissä, pavuissa ja banaanissa, joka ei ole vielä kypsynyt makeaksi. Bakteerien hajotustyön uskotaan olevan hyväksi paksusuolen mikrobiomille.

Tutkimuksessa koehenkilöt ottivat resistentin tärkkelyksensä ravintolisänä. Resistentin tärkkelyksen määrä oli suunnilleen sama, minkä saisi puolikypsästä banaanista, ja sitä otettiin keskimäärin kaksi vuotta.

Seuranta-aika oli useimpien kohdalla noin kymmenen vuotta, mutta osan kohdalla jopa 20 vuotta, koska ihmisiä rekrytoitiin tutkimukseen eri aikoihin.

Tulokset olivat yllätykselliset monella tavalla. Ensinnäkin, resistentti tärkkelys ei vaikuttanut syöpien esiintymiseen paksusuolessa, missä terveysvaikutusten juuri olisi kuvitellut näkyvän.

Sen sijaan se vähensi dramaattisesti syöpien esiintyvyyttä ruoansuolatuskanavan yläosissa, eli ruokatorvessa, ohutsuolessa, mahassa, sappitiehyissä ja haimassa.

Seppälän mukaan ei tiedetä, miksi resistentti tärkkelys ei antanut suojaa paksusuolensyövältä, mutta suojasi muita ruoansulatuskanavan syöpiä vastaan.

Hänellä on kuitenkin hyviä uutisia Lynch-potilaille, jotka pelkäävät paksusuolensyöpää. Samalla aineistolla on nimittäin osoitettu pari vuotta sitten, että aspiriini päivässä suojaa Lynch-potilaita paksusuolensyövältä.

Entäpä ihmiset, joilla ei ole Lynchin oireyhtymää? Hyötyvätkö he resistentistä tärkkelyksestä? Seppälä uskoo, että kyllä hyötyvät.

”Koska Lynchin oireyhtymää sairastavilla on kohonnut riski sairastua erilaisiin syöpiin, voimme testata heillä, mitkä keinot ehkäisevät syöpää”, sanoo Seppälä.

”Jos tekisimme saman väestöllä yleisesti, tarvitsisimme niihin tutkimuksiin valtavan paljon suuremman aineiston, mutta silloinkin saisimme pääasiassa samanlaisia tuloksia.”

Esimerkiksi aspiriinin paksusuolensyöpää ehkäisevä vaikutus on osoitettu sekä Lynch-potilailla että laajoissa väestötutkimuksissa.

X