Yllättävä tutkimustulos: Saharan autiomaassa kasvaa lähes kaksi miljardia puuta ja pensasta

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Saharan autiomaa
Saharan autiomaa yllättää monet runsaalla kasvillisuudellaan. © Martin Brandt
Jos Sahara on mielikuvissasi vain loputtomia hiekkadyynejä, kuvaa on aika päivittää. Tuoreen tutkimuksen mukaan Saharassa kasvaa lähes kaksi miljardia puuta ja pensasta.

Tanskalaistutkijoiden raportin mukaan Saharassa kasvaa lähes kaksi miljardia puuta ja pensasta. Tutkittu 1,3 miljoonan neliökilometrin alue kattoi Saharan länsiosan ja Sahelin, joten laajemmalla otannalla puita olisi ollut enemmänkin.

Tekoäly auttoi laskemaan Saharan autiomaan kasvillisuuden

Kööpenhaminan yliopiston tutkijat haravoivat koko valtavan alueen NASA:n satelliittikuvista hyödyntäen tekoälyn oppimiskykyä.

Yksittäiset puut ja pensaat eivät erotu satelliittikuvista siten, että ihminen voisi ne yksitellen laskea, mutta tekoälylle voidaan opettaa, miten puut tunnistetaan. Tekoälylle esitellään tuhansia kuvia erilaisista puista, jolloin se oppii puun muodon. Tämän jälkeen se voi etsiä puita tuhansista satelliittikuvista ja laskea ne yksitellen.

”Olimme yllättyneitä havaitssamme, että puita kasvoi Saharan autiomaan alueella, koska sen ajatellaan yleisesti olevan täysin puuton”, sanoo apulaisprofessori Martin Brandt Kööpenhaminan yliopistosta.

”Laskimme erämaasta satoja miljoonia puita.”

Kasvillisuuden määrä laskettuakin korkeampi

Teknologia otti huomioon vain puut, joiden latvus oli suurempi kuin kolme neliömetriä. Koska tätäkin pienempiä puita ja pensaita alueella esiintyy, niiden todellinen määrä lienee paljon korkeampi kuin nyt laskettu 1,8 miljardia.

Tutkijoiden mukaan puista puhuttaessa kiinnitetään huomiota vain metsiin, mutta Saharan alueella ei ole metsiä, vaan yksittäisiä puita siellä täällä. Niillä voi kuitenkin olla suuri merkitys alueen ihmisille ja eläimille erilaisten ekosysteemipalveluiden tuottajina: ne tarjoavat suojaa, ravintoa ja polttopuuta, ja ne varastoivat hiiltä.

Tutkimuksen julkaisi tiedelehti Nature.

Lue myös: Tiesitkö? Kala oli Saharan asukkien perusruokaa vuosina 10 200–4 650 eaa.

X