Tutkimus: Suolistomikrobit hyötyvät auringosta – Selittääkö löytö suolistosairauksien pohjoispainotteisen esiintymisen?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Aurinko hyväilee suolistomikrobeja
© istockphoto
Kanadalaisessa pilottitutkimuksessa selvisi, että suolistomikrobit tulivat laadultaan paremmiksi auringon ultraviolettisäteilyn vuoksi.

Ihmisruumiissa sanotaan olevan paikka, jonne aurinko ei paista. Tuoreen tutkimuksen mukaan aurinko voi kyllä sinnekin paistaa, suolistomikrobit saavat osansa ainakin epäsuorasti.

Pilottitutkimuksessa oli mukana 21 naista Pohjois-Kanadasta. Heille annettiin valohoitoa kolme kertaa viikossa. Heiltä otettiin veri- ja ulostenäytteet sekä hoitoa ennen että sen jälkeen.

Suolistomikrobit hyöytyivät valohoidosta

Tulokset osoittivat, että valohoidolla oli selvä positiivinen vaikutus niiden naisten suolistomikrobeihin, jotka eivät ottaneet D-vitamiinilisiä tai joilla oli puutetta D-vitamiinista.

Tämä tarkoittaa, että positiivinen vaikutus tuli ainakin osittain D-vitamiinin kautta. D-vitamiinia syntyy ihossa B-ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta.

Tutkijoiden mukaan oli yllätys, että valohoidolla, joka kohdistuu vain iholle, oli näin voimakkaita vaikutuksia suoliston bakteereihin ihmisillä. Aiemmin saman on osoitettu pätevän vain jyrsijöillä.

Lue myös: Vadelma estää haitallisten suolistobakteerien kasvua – Herkullinen marja sopii hyvin painonhallinnankin tueksi

Haitalliset suolistobakteerit eivät ole koeputkitutkimuksissa kasva normaalisti, mikäli nauttii vadelmia. Marja voi estää myös vatsa- ja pohjukaissuolihaavaa aiheuttavan helikobakteerin kiinnittymistä ruoansulatuselimistön limakalvoille. <span class="typography__copyright"> © NORMAN OJANEN/SKOY</span>

Haitalliset suolistomikrobit eivät ole koeputkitutkimuksissa kasva normaalisti, mikäli nauttii vadelmia. Marja voi estää myös vatsa- ja pohjukaissuolihaavaa aiheuttavan helikobakteerin kiinnittymistä ruoansulatuselimistön limakalvoille. © NORMAN OJANEN/SKOY

Miksi MS-tautia ja tulehduksellisia suolistosairauksia esiintyy pohjoispainotteisesti?

Löytö voi auttaa ymmärtämään joidenkin sairauksien, kuten MS-taudin ja tulehduksellisten suolistosairauksien pohjoispainotteista esiintymistä.

Pitkään on spekuloitu D-vitamiinin ja auringonvalon vaikutuksesta, mutta ne kaksin eivät ole riittävä selitys. Siksi niiden vaikutus suolistomikrobistoon kiinnostaa tutkijoita, mutta valitettavasti tutkimus on vasta alkutekijöissään.

Lue myös: Terve vatsa ja suolistobakteerit

X