Tutkimus todistaa: Kiitoksen jakaminen kannattaa - Radikaali vaikutus ihmisen hyvinvointiin

Negatiivisten odotusten vuoksi moni kiitos jää ilmaisematta, vaikka niiden ilmaisemisella olisi positiivisia vaikutuksia ihmisten hyvinvointiin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Negatiivisten odotusten vuoksi moni kiitos jää ilmaisematta, vaikka niiden ilmaisemisella olisi positiivisia vaikutuksia ihmisten hyvinvointiin.
Teksti:
Jani Kaaro

Oletko koskaan ajatellut kirjoittaa jollekin ihmiselle kiitoskirjeen, mutta olet jättänyt sen tekemättä, koska olet ajatellut sen olevan vastaanottajalle kiusallista, noloa tai yhdentekevää? Nyt on aika miettiä uudelleen.

Tuoreen tutkimuksen mukaan kiitoskirjeellä voi olla vastaanottajalle paljon suurempi merkitys kuin olet osannut kuvitella.

Teksasin yliopiston ja Chicagon yliopiston yhteistutkimuksessa oli mukana satoja vapaaehtoisia. Heitä pyydettiin kirjoittamaan kirje ihmiselle, jolle he aidosti kokivat olevansa kiitollisuudenvelassa.

Samalla heitä pyydettiin arvioimaan, missä määrin kirjeen vastaanottaja olisi ilahtunut, yllättynyt tai kiitollinen saamastaan kirjeestä. Kun kirjeet oli lähetetty, tutkijat ottivat yhteyttä kirjeen vastaanottajiin ja kysyivät, millä tavalla he olivat reagoineet saamiinsa kiitoksiin.

Ekstaattinen kokemus

Psychological Science -sarjassa julkaistut tulokset osoittivat, että kirjeen lähettäjät säännönmukaisesti aliarvioivat kiitosten vaikutusta vastaanottajaan kaikin tavoin.

He aliarvioivat kirjeen herättämät positiiviset tunteet; sen, miten kiusaantuneeksi vastaanottaja itsensä tunsi; ja sen miten asianmukaisiksi vastaanottajat kiitokset kokivat. Vastaanottajat ilahtuivat yli kaikkien odotusten. Jotkut jopa kuvasivat kokemusta ”ekstaattisena”.

Tutkijat pohtivat, että eriparisuus lähettäjien ennakko-odotuksissa ja vastaanottajien oikeasti kokemassa kiitollisuudessa on haitallista. Se tarkoittaa, että moni kiitos jää ilmaisematta, vaikka sen ilmaisemisella voisi olla konkreettisesti positiivisia vaikutuksia ihmisten hyvinvointiin.

X