Tutkimus vahvistaa hyvän parisuhteen voimavaran: Lapsi tarvitsee myös vanhempien välistä rakkautta

Pikkulapsiaikana vanhemmat laittavat oman parisuhteensa usein taka-alalle keskittyäkseen jälkikasvuun. Tämä ei välttämättä ole hyvä strategia, sillä se sisältää riskin parisuhteen heikentymisestä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tutkijat tarkastelivat, miten vanhempien välinen suhde vaikuttaa lapsen kehitykseen.

Pikkulapsiaikana vanhemmat laittavat oman parisuhteensa usein taka-alalle keskittyäkseen jälkikasvuun. Tämä ei välttämättä ole hyvä strategia, sillä se sisältää riskin parisuhteen heikentymisestä.
Teksti: Jani Kaaro

Tuoreen tutkimuksen mukaan lapsi hyötyy selvästi, jos hän saa vanhemmiltaan rakastavan parisuhteen mallin. Tulos voi kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta sen tieteellinen todistaminen on ollut kiven takana, sillä taustamuuttujia on paljon.

Tässä tutkimuksessa näitä vaikeuksia koetettiin kiertää hyödyntämällä nepalilaista aineistoa. Nepalin Chitwan Valley Family -tutkimuksessa on kerätty tietoa alueella elävistä perheistä vuodesta 1995.

Michiganin yliopiston ja McGill -yliopiston tutkijat keskittyivät osa-aineistoon, jossa oli haastateltu 151 avioparia erikseen. Heiltä kysyttiin kysymyksiä parisuhteesta, kuten kuinka paljon he rakastivat kumppaniaan. Heidän lapsiaan seurattiin kaksitoista vuotta; heidän koulunkäyntiään ja perheellistymistään.

Perheet tutkimuksen kohteena

Tulokset osoittivat, että jos vanhemmat olivat vastanneet yllämainittuun kysymykseen: ”jonkin verran”  tai ”paljon”, lapset kävivät koulua pidempään ja asuivat pidempään vanhempiensa luona.

Molemmat olivat tärkeitä muuttujia, sillä lasten koulunkäynti on tärkeä menestystä ennustava tekijä Nepalissa. Se, että lapset käyvät koulua pitkään, kertoo siitä, että he eivät ole jättäneet koulua kesken.

Myös asuminen vanhempien luona on hyvä merkki, sillä se kertoo siitä, ettei lasta ole naitettu toiseen perheeseen, vaan hän todennäköisesti käy koulua.

Vanhempien välinen parisuhde kantaa myös lapsen elämässä.

Vanhempien välinen parisuhde kantaa myös lapsen elämässä. © iStock

Lapsi tarvitsee rakkautta

Päätutkija Sarah Brauner-Otto sanoo, että perheen vaikutus lapseen tulee nimenomaisesti rakkauden kautta.

Nepal on hyvä paikka tällaiselle tutkimukselle, sillä siellä avioliitot ovat perinteisesti olleet järjestettyjä ja avioerot harvinaisia. Tilanne on kuitenkin muuttunut vähitellen 1970-luvulta lähtien. Rakkausavioliitot ovat lisääntyneet, samoin avioerot, joskin jälkimmäiset ovat edelleen melko harvinaisia.

Samanaikaisesti yhä suurempi osa lapsista Nepalissa saa koulutusta, ja etenkin tyttöjen osuus koulutetuista on kasvanut voimakkaasti verrattuna esimerkiksi 20 vuoden takaiseen tilanteeseen.

Miksi vanhemmat vaikuttavat lapseen niin vahvasti?

Miksi vanhempien välisellä rakkaudella sitten on niin voimakas vaikutus lapsen menestykseen? Siihen voi olla monia syitä. Jos vanhemmat rakastavat toisiaan, he voivat panostaa lapsiinsa enemmän ja varmistaa, että hän pysyy koulussa.

Rakastavat vanhemmat voivat luoda turvallisen kotiympäristön, jolloin lapsella ei ole tarvetta paeta sieltä esimerkiksi perustamalla mahdollisimman nopeasti oma perhe. Vanhemmat voivat myös antaa lapsille roolimallin, jota seurata omassa elämässään.

Vanhempien keskinäinen rakkaus ratkaiseva

Tutkijat tarkastelivat tuloksia myös monia taustamuuttujia vasten. Näitä olivat esimerkiksi vanhempien kasti ja etninen ryhmä, ja olivatko vanhemmat itse järjestetyssä vai romanttisessa avioliitossa.

Nämä eivät kuitenkaan muuttaneet lopullista tulosta, vaan vanhempien keskinäisellä rakkaudella oli itsenäinen vaikutuksensa lasten menestykseen.

Lue myös: Vanhemmat hylkäsivät Reijon kolmivuotiaana lastenkotiin ja jatkoivat elämäänsä – Koruttoman lapsuutensa hän salasi vuosikymmeniä myös läheisiltään

X