Tuttu temppu delfinaarioista yllätti tutkijat – Delfiinit pyrstökävelevät myös luonnossa

Jaa artikkeliTilaa Seura
Delfiinien pyrstökävely
© ISTOCKPHOTO
Haavoittunut Billie-delfiini oppi pyrstökävelyn matkimalla muita lajitovereitaan.

Tämä on tuttu temppu delfinaarioissa ympäri maailman: delfiini nousee vedestä pystyasentoon ja alkaa ”kävellä” pyrstönsä varassa taaksepäin.

Koska temppu on opetettu ja rajoittuu delfinaarioihin, australiaiset tutkijat kokivat superyllätyksen, kun he havaitsivat delfiinien pyrstökävelevän myös luonnossa. Port Riverin suistoalueella elävien delfiinien on nähty tekevän näin satoja kertoja.

Billie matki muita delfiinejä

Tuoreen tutkimuksen mukaan pyrstökävely sai alkunsa, kun nuori delfiininaaras, nimeltään Billie, otettiin haavoittuneena hoitoon delfinaarioon. Sille ei opetettu pyrstökävelyä, mutta se näki muiden delfiinien pyrstökävelevän.

Kun Billie vapautettiin ja se kasvoi aikuiseksi, se alkoi itsekin pyrstökävellä, ensimmäisen kerran vuonna 1995.

Sen jälkeen tempun omaksuivat muutkin delfiinit, erityisesti naaras Wave, jonka pyrstökävelystä on satoja havaintoja vuosien 2007–2014 välillä.

Kaikkiaan pyrstölleen nousi kävelemään yksitoista delfiiniä, kunnes tapa alkoi harvinaistua vuoden 2011 jälkeen ja on nyt kadonnut.

Muoti-ilmiö on harvinainen

Tutkijoiden mukaan kyseessä on harvinainen muoti-ilmiö. Delfinaariossa opittu käyttäytymistapa otti tulta luonnonvaraisten delfiinien populaatiossa, kesti hetken ja kuoli pois, kuten muoti-ilmiöille usein tapahtuu.

Mielenkiintoisesti muotia seurasivat vain naaraat ja nuoret koiraat, aikuisiin koiraisiin se ei tarttunut.

X