Usko tai älä: Tällaisia esineitä kalastajat kertovat löytäneensä hauen vatsasta

Jaa kaverilleTilaa Seura
Mitä lie tämäkin hauki (keskellä) syönyt?
Hauelle näyttää kelpaavan ravinnoksi lähes mikä vain. Petokalan päivällinen voi koostua piisamista, silakkaparvesta tai kondomeista.

Hauet syövät mitä vain. Tällä viikolla otsikoihin nousi hauki, jonka vatsasta löytyi kyy.

Mitä kaikkea muuta kummallista petokala on napsinut?

Kysytäänpä kalastajilta.

20 silakkaa, piisami, västäräkki

Esimerkkejä hauen saaliista on lukemattomia.

”Muita kaloja, vesilintuja, sammakoita tietenkin, kaikenlaisia vesirottia, rapuja, toukkia”, kertoo kalatalouskonsulentti Juha Ojaharju Suomen Vapaa-ajankalastajien keskusjärjestöstä.

Kalastajien keskustelupalstalla olentoja luetellaan lisää:

– Piisami. Häntä vain putkahti ulos, kun avasi mahan.

– 20 silakkaa.

– Pikkunahkiaisia. Ensimmäisellä kerralla hieman säikäytti, kun veneen pohjalle lasketun hauen suusta valui jotain matoja ulos. Kalaa peratessa niitä löytyi sitten mahasta varmaan toistakymmentä.

– Västäräkki. Västäräkillä on tapana napsia vedenpinnasta hyönteisiä paikallaan räpistelemällä. Olisiko hauki sitten ottanut linnun lennosta, mene tiedä.

Kyykäärmeitä on löytynyt aiemminkin. Keskustelupalstalla kalastaja kertoo mummostaan, joka 60-luvulla meinasi saada sydänkohtauksen, kun löysi hauen vatsasta kyyn.

Kalajuttuja?

Osa keskustelupalstan löydöistä kuulostaa uskomattomilta. On löydetty puraistua makkaranpätkää, nyrkin kokoinen kivi ja toimiva kultakello.

”Jos veteen heitetään esineitä, jotka saavat hauen iskurefleksin heräämän, voi hauki napata mitä vaan ilman sen kummemmin miettimättä”, sanoo Ojaharju.

Kivenkään syöminen ei siis ole mahdotonta. Entäs sitten kultakello?

”No sanotaan näin, että jos hauki uistimeen ottaa, niin miksei myös kultakelloon, joka välkehtien valuu kohti pohjaa.”

”Luonnon puhtaanapitolaitos”

Haukien vatsoissa on ollut myös luontoon kuulumatonta tavaraa.

Virran rannalla oli pikku motelli, jonka alapuolella oli suvanto, jossa oli hyvin haukia. Haukien mahasta alkoi löytyä kortonkeja, kirjoittaa kalastaja keskustelupalstalla.

Löydetty on myös ongenkoukkuja, muovin kappaleita, ongen kohoja ja lohien istusmerkkejä.

Hauet syövät myös toisiaan, varsinkin poikasina, ja samalla haukikanta pitää itseään kurissa.

Löysin kerran kuolleen hauen, joka oli yrittänyt syödä itsensä kokoisen hauen ja kuollut ilmeisesti siihen kun ei mahtunutkaan mahaan. Hauki oli noin puoliksi ulkona suusta ja kiilautunut siihen.

”Hauet ovat tärkeitä. Hauki on peto, joka puhdistaa vesiä ja estää esimerkiksi särkikantojen liian laajentumisen. Hauki on luonnon puhtaanapitolaitos”, Ojaharju toteaa.

X