Uskomatonta: Afrikkalaiset muurahaiset osaavat perustaa kenttäsairaalan, jossa haavoittuneet hoidetaan kuntoon

Jaa kaverilleTilaa Seura
Megaponera analis -muurahainen siirtää termiittiä.
Megaponera analis -muurahainen siirtää termiittiä. © ETF89 / Wikimedia Commons
Pesässä muurahaiset ”nuolevat” haavoittuneen lajitoverin vaurioitunutta kohtaa.

Kun taistelukenttä vaimenee on aika kerätä haavoittuneet ja viedä heidät kenttäsairaalaan.

Tämä pätee ihmiseen, mutta samalla tavalla käyttäytyy yksi afrikkalainen muurahaislaji (Megaponera analis). Ne eivät jätä lajitovereitaan jälkeensä vaan kantavat haavoittuneet takaisin pesään.

Vuonna 2017 saksalaistutkijat kuvasivat, millä periaatteella muurahaiset keräävät haavoittuneensa, ja nyt tuoreessa tutkimuksessa kerrotaan, mitä haavoittuneille tapahtuu.

Apua haavoittuneille

M. analis -muurahaiset elävät vaarallista elämää, sillä niiden ainoa ravinnonlähde ovat termiitit. Ne tekevät päivittäisiä ryöstöretkiä termiittikolonioihin.

Termiittisotilaat ovat pelottavia vastustajia. Ne voivat purra irti muurahaisten raajoja tai haavoittaa niitä muilla tavoin.

Saksalaistutkijat tarkkailivat ryöstöretkeltä palaavia muurahaisia, jotka keräsivät haavoittuneita mukaansa.

Jos muurahainen oli pahoin haavoittunut  siltä puuttuivat esimerkiksi kaikki raajat  muurahaiset jättivät sen kuolemaan, mutta lievemmin haavoittuneet vietiin pesään.

Mutta miten muurahaiset tekivät päätöksen siitä, kuka otetaan mukaan ja kuka ei?

Vastaus on, että päätöksen teki haavoittunut muurahainen.

Jos muurahainen oli niin pahoin haavoittunut, ettei siitä ollut enää työvoimareserviin, se rimpuili niin kovasti, että sen kantaminen oli mahdotonta.

Lievästi haavoittuneet puolestaan antautuivat nätisti kannettavaksi.

Taikalinimenttiä haavaan

Jo viime vuonna tutkijat havaitsivat, että haavoittuneille tapahtuu pesässä jotakin, sillä suurin osa niistä oli kunnossa ja uudella ryöstöretkellä jo muutaman tunnin kuluttua.

Mitä pesässä tapahtui?

Sen selvittääkseen tutkijat perustivat laboratorioon keinotekoisia pesiä, jossa he saattoivat kuvata muurahaisten toimintaa.

Videoaineisto paljasti, että pesässä toimii eräänlainen kenttäsairaala:

Siellä muurahaiset ”nuolivat” vaurioitunutta kohtaa, ja tämän seurauksena haavoittuneet toipuivat takaisin työvoimareserviin.

Ei tiedetä, mitä taika-ainetta muurahaisten sylki sisältää, mutta tutkijat epäilevät siinä olevan jotakin antibioottia. Jos haavoittuneet eivät saaneet tätä hoitoa, 80 prosenttia niistä kuoli vuorokauden sisällä.

Lisää tutkijoiden videoita muurahaisista löydät täältä.

X