Värvääminen salapoliiseiksi kannatti: Albatrossit paljastavat salakalastajia avomerellä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Albatrossit (Diomedeidae) ovat ulappalintujen lahkoon kuuluva suurten, kapeasiipisten merilintujen heimoon.
Albatrossit (Diomedeidae) ovat ulappalintujen lahkoon kuuluva suurten, kapeasiipisten merilintujen heimoon. © C. Matheron/TAAF
Tutkijat varustivat 169 albatrossia etsimään laittomia aluksia. Se kannatti.

Laiton kalastus on valtava ongelma maailman merillä. Sitä on kuitenkin vaikea kitkeä pois, sillä millään valtiolla ei ole resursseja mittaamattomien meripeninkulmien valvontaan.

Mutta albatrosseilla on.

Ne lentävät valtavia matkoja avomerellä, ja siellä lentäessään kohtaavat usein laivoja. Laivan kohdatessaan ne lentävät usein sen läheltä.

Niinpä tutkijat keksivät pilottitutkimuksessa valjastaa albatrossit laittomia aluksia etsimään.

Lue myös:  Salakalastuksesta voi rapsahtaa jopa 7 000 euron sakko – Hintalappu on sitä korkeampi, mitä uhanalaisempi saalis

Albatrossit salapoliiseina

Rocchellen yliopiston tutkijat varustivat 169 albatrossia pienellä ja keveällä laitteella, jossa oli kolme antennia. Yksi rekisteröi linnun sijainnin. yksi rekisteröi laivojen tutkan ja kolmas lähetti datan tutkijoille. Lisäksi laitteessa oli pieni aurinkokenno, josta laite sai tarvitsemansa virran.

Laivojen tutkatietoja verrattiin järjestelmään, jonne kaikkien laivojen on rekisteröidyttävä ja jonka perusteella niiden liikkeitä voidaan seurata. Jos laiva oli sulkenut järjestelmän, niin ettei sitä voinut tunnistaa, oli syytä epäillä, että se oli hämärissä puuhissa – kuten salakalastamassa. Vaikka järjestelmä olisikin ollut pois päältä, albatrossien kantama laite rekisteröi silti tutkatiedot.

Albatrossit (Diomedeidae) ovat ulappalintujen lahkoon kuuluva suurten, kapeasiipisten merilintujen heimoon.

Albatrossit (Diomedeidae) kuuluvat ulappalintujen lahkoon. © C. Matheron/TAAF

Albatrossien värvääminen salapoliiseiksi kannatti. Ne lähettivät aineistoa 47 miljoonan neliökilometrin laajuudelta Intian valtamerta. Näillä valvontapartioillaan ne rekisteröivät tutkatietoja 353 kertaa, ja näistä laivoista 30 prosenttia oli laittanut paikannusjärjestelmänsä pois päältä.

Sama kokeilu on parhailllaan käynnissä Uuden-Seelannin ja Havaijin vesillä. Tuloksia ei ole vielä julkaistu tieteellisessä sarjassa.

Lue myös: Lapista lensi teurastaja lintulaudalle: Isolepinkäinen on mestarillinen saalistaja

X