Vesiliskot valtasivat jättilaumana Helin perunakellarin – Nämä sammakkoeläimet voivat jopa auttaa mökkiläistä

Ympäri vuoden perunakellarissa elävät vesiliskot hämmentävät mökkiläistä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Pikkiriikkiset vesiliskon poikaset mahtuvat kämmenelle.

Ympäri vuoden perunakellarissa elävät vesiliskot hämmentävät mökkiläistä.
Teksti:
Petri Jääskeläinen

Vesiliskot voivat vipeltää esiin mitä merkillisimmistä paikoista. Tämän on saanut kokea Heli Hildén, jonka perheen mökin perunakellarissa asustaa valtava lauma näitä sammakkoeläimiä.

Mantereinakin tunnetut pienikokoiset eläimet eivät nimestään huolimatta ole liskoja, vaan ne ainoastaan kuuluvat vesiliskojen sukuun. Tyypillisesti ne tunnistaa varsinkin värikkäästä vatsastaan, ja sen laikukkaista kuvioista.

Manterit ovat Hildénille tuttu näky Lohjan Nummi-Pusulassa sijaitsevalla mökillään.

”Äitini on kotoisin täältä ja tuo kellari on toiminut alun perin maatilan perunakellarina. Tila ja kellari ovat yli sata vuotta vanhoja. Itse muistan nähneeni vesiliskoja täällä koko ikäni ajan”, Heli Hildén sanoo.

Vesiliskot eivät aiheuta tuhoja mökin kellarissa

Vesiliskot viihtyvät yleensä kosteikoissa, mutta Hildénin perheen mökki perunakellareineen sijaitsee kuivalla maalla. Järvikin sijaitsee mökkiin nähden kaukana. Mökin pienessä perunakellarissa on kivilattia ja kellarin lämpötila on Hildénin mukaan noin kahdeksan astetta.

Perunakellarissa säilytetään lähinnä juomia, mutta myös juurekset ja vihannekset ovat löytäneet kotinsa kellarin hyllyiltä. Lattia sen sijaan on vesiliskojen valtakuntaa.

”Vesiliskoista ei ole koskaan ollut haittaa, vaikka lapsena mietinkin, onko niillä kaikki kunnossa kellarissa. Lähinnä olen joutunut varomaan, etten astuisi niiden päälle. Olen usein pelastanut vesiliskoja hieman sivummalle, pois lojumasta keskeltä lattiaa”, Hildén sanoo.

Vesiliskojen väistelyssä riittääkin työtä, sillä niitä on Hildénin mukaan kellarissa lähemmäksi sata kappaletta. Missään muualla mökin alueella hän ei ole niitä nähnyt, mikä tekee havainnnosta merkillisen.

Hyönteisiä syövästä vesiliskosta voi olla hyötyä mökkiläiselle.

Vesiliskon ruokavalio koostuu hyönteisistä. © Heli Hildén

Vesiliskoista voi olla hyötyä mökkiläiselle

Helsingin yliopiston tutkijan Jarmo Saarikiven mukaan vesiliskot eivät ole haitallisia, vaan ötököitä syödessään niistä voi olla jopa hyötyä mökin asukkaille. Hän ei kuitenkaan suoralta kädeltä osaa arvioida, miksi nämä sammakkoeläimet päätyisivät asumaan juuri kellarissa jopa vuoden ympäri.

”Jostakin ne pääsevät sinne sisälle ja viihtyvät siellä, toivottavasti pääsevät sieltä poiskin. Voi myös olla, että ne ovat siellä ruoan perässä ja syövät kellarista monenlaisia pieniä ötököitä, kuten hyttysiä”, Jarmo Saarikivi sanoo.

Vesiliskojen hyönteispainotteinen ruokavalio voi auttaa pitämään ikävät vieraat loitolla kellarista. Saarikiven mukaan vesiliskot pitävät tasaisesti kosteina pysyvistä paikoista. Kellari maukkaine hyttysineen voikin toimia samankaltaisena houkuttimena kuin metsän uumenissa sijaitseva kosteikko.

Lue lisää: Rakkaudesta se rupimanterikin näykkii – Suomen harvinaisimman sammakkoeläimen kosiomenot voivat kestää jopa päiväkausia

X