Tutkimus: Viekö puhelin huomiosi kävellessä? Näin vaikutat valinnallasi kokonaiseen väkijoukkoon

Jo muutama puhelimen tuijottaja voi tutkimuksen mukaan muuttaa ison väkijoukon liikkumisen hitaaksi ja poukkoilevaksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jos katse on puhelimen ruudulla, väkijoukossa liikkumisesta tulee hidasta ja poukkoilevaa - myös muille kuin puhelimen käyttäjälle itselleen.

Jo muutama puhelimen tuijottaja voi tutkimuksen mukaan muuttaa ison väkijoukon liikkumisen hitaaksi ja poukkoilevaksi.
Teksti:
Milla Ollikainen

Yhä useampi kävelee kadulla puhelin kädessä, vaikka näytön vilkuilu liikenteessä on turvallisuusriski myös jalankulkijoille. Sitä pidetään vaarallisena erityisesti lapsille, joiden havainnointitaito on vasta kehittymässä.

Nyt on tutkittu, että riskien lisäksi puhelimen käyttäminen kävellessä muuttaa väkijoukkojen liikkumista niin radikaalisti, että se joudutaan tulevaisuudessa ottamaan huomioon arkkitehtuurissa ja kaupunkisuunnittelussa.

Muutaman puhelimen käyttäjän vuoksi kaikki alkoivat poukkoilla

Tokion yliopiston kampuksella tutkittiin väkijoukon liikkeitä laittamalla kaksi opiskelijaryhmää kävelemään toisiaan vastaan sata metriä pitkällä kävelykadun pätkällä. Yhteensä yli 50 ihmisen joukon kohtaamiset kävelykadulla videokuvattiin sen selvittämiseksi, miten puhelimen käyttö muuttaisi liikkumista.

Opiskelijat kulkivat kävelykadulla ensin häiriöttömästi ilman puhelimia, normaalia kävelyvauhtia. Kohdatessaan ryhmät alkoivat muodostaa jonoja, kuten väkijoukkojen tutkimuksissa on aiemmin todettu.

Kun ryhmien etummaiset löysivät sopivan linjan päästäkseen joukon läpi, takana tulleet seurasivat perässä. Joukkoon muodostui nopeasti ja vaivattomasti toistensa ohi kulkevia ihmisnauhoja. Väkijoukossa ihminen on katseellaan vuorovaikutuksessa muiden kanssa, jolloin liikkuminen on kuin tiedostamatonta tanssia.

Tämän jälkeen opiskelijoista kolmelle annettiin puhelin ja heitä pyydettiin kävellessään suorittamaan sillä jokin yksinkertainen tehtävä. Tehtävä ei ollut erityisen haastava mutta sellainen, joka piti heidän katseensa pääosin alhaalla puhelimen näyttöön suunnattuna.

Takimmaisina kulkiessaan puhelimen vilkuilijat eivät juuri vaikuttaneet muiden liikkeisiin, vaan pystyivät seuraamaan edellä menijöitä. Etummaisten joukossa kävellessään he kuitenkin hidastivat dramaattisesti kaikkien kävelynopeutta. Myös jonojen muodostuminen kesti kauemmin.

Puhelimeensa keskittyneet kävelijät joutuivat väistelemään muita ja ottivat isoja sivuaskelia, mitä ei häiriöttömästi liikkuneessa joukossa tapahtunut. Mutta myös muut alkoivat liikkua poukkoilevammin.

Vain kolme henkilöä yli viidestäkymmenestä pystyi siis sotkemaan koko väkijoukon luontaisen tavan liikkua.

Puhelin kädessä kävelevän liikkumista on vaikea ennustaa

Väkijoukossa liikkuessaan ihmiset hyödyntävät useita erilaisia visuaalisia vihjeitä ennakoidessaan muiden liikkumista, toteaa tutkimusraportin kirjoittanut Kioton teknologisen instituutin professori Hisashi Murakami.

Puhelinta käyttäessään ihminen ei havainnoi katseellaan muita, mutta ei myöskään anna katseellaan muille viestejä siitä, mihin on menossa. Tällöin hänen liikkeitään ei voi ennustaa, mikä lisää väistelemisen tarvetta.

Tutkijoiden mukaan tällainen ”distracted walking” eli älylaitteiden häiritsemä kävely muuttaa väkijoukkojen liikkumista niin paljon, että se on otettava jatkossa huomioon arkkitehtuurissa ja kaupunkisuunnittelussa.

Lue myös: Mitä puhelimenkäyttösi kertoo persoonallisuudestasi? – Tutkimuksessa havainnoitiin ihmisten liikkeitä ja käyttäytymistä kiihtyvyysantureiden avulla

X