Viherpeukalon rento ote onkin ekoteko! Anna puutarhan rehottaa ja pistä kampoihin ilmastonmuutokselle

Jaa artikkeliTilaa Seura
Ilmastonmuutosta voi ehkäistä omalla pihallaan suosimalla kasvillisuuden rehevyyttä.
© iStock
Ilmastonmuutos edellyttää ihmiskunnalta elämäntapojen muutosta – useimmiten rajoitusten muodossa. Puutarhassa saisi kuitenkin ottaa löysin rantein.

Ilmastonmuutos kiihdyttää kasvi- ja eläinlajien häviämistä. Suomen Luontopaneeli varoitti toukokuussa luonnon monimuotoisuuden peruuttamattomasta vähenemisestä.

”Luonnon monimuotoisuus on ihmisen hyvinvoinnin perusta, eikä meillä ole varaa olla piittaamattomia lajien ja elinympäristöjen kadon suhteen”, totesi Luontopaneelin puheenjohtaja Jari Niemelä, joka on juuri aloittanut viisivuotiskautensa Helsingin yliopiston rehtorina.

Kotipuutarhurikin voi edistää suomalaisen luonnon lajiston säilymistä omalla pihallaan.

Entistä rennompi ote puutarhanhoitoon on ekoteko, joka vieläpä säästää aikaa.

Ilmastonmuutosta voi ehkäistä omalla pihallaan suosimalla kasvillisuuden rehevyyttä.

© Jarmo Wright / Otavamedia

Anna nurmen rehottaa ja kaikkien kukkien kukkia

Parhaiten kotipuutarhuri edistää luonnon monimuotoisuuden säilymistä ottamalla torkut riippumatossa. Toisin sanoen puutarhan voisi antaa reilusti rehottaa.

Esimerkiksi nurmikon voi jättää ajamatta puiden alta, jolloin antaa elintilaa niittykasveille sekä perhosille ja muille hyönteisille. Tämä vaatii toki jonkinlaista asennemuutosta, jos on pitänyt kunnia-asianaan millintarkasti kynittyä pihanurmea.

Kukkaistutuksissa enemmän on enemmän: kun penkissä on paljon erilaisia ja erikorkuisia lajeja, kasvit suojaavat toisiaan ja kestävät paremmin esimerkiksi hellettä.

Samalla säästyy rikkakasvien kitkemiseltä, kun niille ei jää tilaa.

Ei myöskään kannata nähdä vaivaa kantojen poistamiseen, jos tontilta on jouduttu kaatamaan lahopuita. Sienet, käävät ja pieneliöt kiittävät – metsänhoidon vuoksi eliölajit kärsivät Suomessa eritoten lahopuun vähyydestä.

Kääpä rikastuttaa puutarhan pieneläinten määrää.

© Norman Ojanen / Otavamedia

Vältä vieraslajeja, poimi tarvikkeita luonnosta

Ilmaston lämpeneminen kiihdyttää uusien lajien rantautumista Suomen luontoon. Osa vieraslajeista leviää aggressiivisesti ja valtaa elintilaa alkuperäiseltä lajistolta.

Kotipuutarhurinkin on siksi syytä välttää vieraslajeja ja myös tuhota niitä tarvittaessa omalta tontiltaan. Haitallisimpia jo Suomessa leviäviä vieraslajeja ovat jättipalsami, kurtturuusu, etelänruttojuuri, keltamajavankaali, mesisilkkiyrtti ja jättiputket.

Viherympäristöliiton pääsihteeri Seppo Närhi kehottaa harkitsemaan tarkoin kasvien ja puutarhatarvikkeiden tuontia ulkomailta. Liitto edustaa myös viheralan taimituotantoa, joka kilpailee tuonnin kanssa. Luonnolle tuonnista voi koitua haittaa.

Esimerkiksi ulkomailta tilattujen puutarhakatteiden mukana luontoon voi päästä kasvintuhoojia ja tauteja.

Kaukaa kuljettaminen myös lisää saasteita, mikä ei edistä ilmastomuutoksen torjuntaa. Närhi muistuttaa, että puutarhassa voi käyttää myös luonnonkasveja ja -kiviä.

X