Viikinkien geenitutkimus yllätti tutkijat – Oliko viikinki sittenkin vain ammattinimike?

Maailman suurimmassa viikinkien geenitutkimuksessa kävi ilmi, että monet viikinkihautojen vainajista eivät olleet skandinaaveja lainkaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Viikinkien hurjaa menoa kuvasi taiteilija Albert Sebille vesivärityössään 1900-luvun alussa.

Maailman suurimmassa viikinkien geenitutkimuksessa kävi ilmi, että monet viikinkihautojen vainajista eivät olleet skandinaaveja lainkaan.
Teksti: Jani Kaaro

Monien mielikuvissa viikingit olivat vaaleatukkaisia skandinaaveja, jotka tekivät ryöstöretkiä ympäri Eurooppaa. Oxfordin yliopiston johtama laaja geenitutkimus viikingeistä kuitenkin ravistelee tätä ajatusta.

Ensinnäkin viikingit olivat tummatukkaisia, ja heillä oli paljon enemmän itä- ja eteläeurooppalaisia geenejä kuin tutkijat osasivat odottaa. Monet viikinkihautojen vainajista eivät olleet skandinaaveja lainkaan.

Esimerkiksi Norjassa moni viikinkihaudoista löytynyt henkilö paljastui saamelaiseksi ja kaksi viikinkihaudasta Orkneysaarilta löytynyttä vainajaa olivat skottilaisia. Viikingiksi ei siis vain synnytty, vaan viikinkeihin saattoi liittyä.

Tulokset perustuvat 442 viikinkihaudasta otettuihin näytteisiin. Hautapaikat sijaitsivat ympäri Eurooppaa Grönlannista Ukrainaan.

© Västergötlands Museum, alamy/aop

© Västergötlands Museum, alamy/aop

Viikinkien sukulaisuudet esiin

Tutkimusta johtanut professori Eske Willerslev sanoo, että löydökset eivät muuta isoa kuvaa viikinkiajasta, mutta ne tarjoavat mielenkiintoisia yksityiskohtia viikinkien sukulaissuhteista. Esimerkiksi Virosta löydetyssä haudassa makasi rinnakkain neljä miestä, joiden havaittiin geenitestissä olevan veljeksiä.

Toisaalta ruotsalaisissa viikinkihaudoissa makasi kaksi serkusta noin 400 kilometrin päässä toisistaan. Englannista ja Tanskasta tutkijat löysivät samasta haudasta kaksi toisen asteen sukulaista mahdollisesti sedän ja hänen veljenpoikansa.

Toinen mielenkiintoinen löydös on, että viikinkien geenit eivät sekoittuneet paikallisten kanssa. Viikinkien rannikkoasumuksissa geeniperintö oli kirjavaa, mutta vain puolensataa kilometriä sisämaahan ihmisten geenit näyttivät täysin toisenlaisilta.

Tutkimus myös vahvistaa sen, että eri maiden viikingit suuntasivat retkensä eri ilmansuuntiin. Tanskalaiset viikingit valloittivat Englannin, Norjan viikingit Skotlannin, Irlannin, Islannin ja Grönlannin. Ruotsalaiset rynnivät Baltiaan.

Lue myös: Metallinpaljastin vie muinaisesineiden jäljille – Viikinkiajan miekat ja hopearahakätkö ovat vuoden kiinnostavimpia aarrelöytöjä

X