Yhdysvaltain kansallispuistossa on ilmansaasteongelma – Otsonipitoisuudet jopa korkeampia kuin Los Angelesissa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Sequoian kansallispuisto Kaliforniassa. © Jane S. Richardson / Creative Commons
Yhdystaltalaisten kaupunkien ilma alkoi puhdistua otsonista selvästi 1990-luvulla uuden ilmansuojelulain myötä. Vastaavaa puhdistumista ei ole havaittu kansallispuistoissa.

Yhdysvaltain kansallispuistot ovat maailmankuuluja, mutta eivät niin puhtaita kuin voisi kuvitella. Tuoreessa tutkimuksessa kansallispuistoista mitattiin yhtä suuria ilmansaastepitoisuuksia kuin suurimmista kaupungeista.

Tutkijoita kiinnosti erityisesti otsoni, jota syntyy autojen ja tehtaiden typpipäästöjen reagoidessa kasvikunnan ilmaan päästämien kemikaalien kanssa. Otsoni on paha ilmansaaste, joka ärsyttää nenän ja kurkun limakalvoja ja joka voi laukaista tai pahentaa astmakohtauksia.

Yksittäisistä kohteista ongelma on pahin Kalifornian Sequoian kansallispuistossa. Siellä otsonin pitoisuudet ylittävät turvarajat useammin kuin Los Angelesissa, jossa otsonin pitoisuudet ovat korkeammat kuin missään muussa Yhdysvaltain kaupungissa.  Myös legendaarisissa Yosemiten kansallispuistossa ja Joshua Treen kansallispuistossa otsonin pitoisuudet ovat samaa luokkaa kuin Los Angelesissa.

”Raitista ilmaa” tarjolla

Ilmansaastevertailussa oli mukana 33 kansallispuistoa, joita verrattiin Yhdysvaltain 20 suurimpaan kaupunkiin. Mittausten aikajakso ulottui aikajaksolle 1990-2014. Tulokset osoittivat, että kaupunkien ilma alkoi puhdistua otsonista selvästi 1990-luvulla Yhdysvaltain uuden ilmansuojelulain myötä. Samanlaista puhdistumista ei kuitenkaan nähty kansallispuistoissa.

Kansallispuistojen otsonipitoisuus alkoi laskea 2000-luvun alussa kun Yhdysvalloissa tuli voimaan uusi laki, joka vähensi saastelähteitä kansallispuistojen lähellä. Otsonin määrä kansallispuistoissa ei kuitenkaan ole vähentynyt samaa vauhtia kuin kaupungeissa. Tutkijat eivät ole varmoja, mistä ilmiö johtuu.

Tutkijoiden mukaan kansallispuistojen vieraiden on hyvä olla tietoinen ongelmasta. Monet ihmiset tulevat kansallispuistoihin vetääkseen keuhkot täyteen raikasta metsäilmaa, mutta ilma saattaaakin olla yhtä saastunutta kuin kaupungeissa. Se voi olla ongelma ihmisille, joilla on astma tai jokin muu perussairaus.

X