Yksinäisyys vaivaa haikaroita: Uusia poikasia ei synny entiseen tapaan

Jaa kaverilleTilaa Seura
Mustahaikara
© istockphoto

Mustahaikara on upea lintu ja sen näkeminen jokaisen suomalaisen lintuharrastajan unelma. Laji on pesinyt meillä 1700- ja 1800-luvuilla, mutta kadonnut pesimälinnustostamme jo kauan sitten. Se on Suomessa vielä kattohaikaraakin harvinaisempi vierailija.

Meitä lähimpänä mustahaikara pesii Viron laajoissa kosteapohjaisissa metsissä. Viime vuosina sieltäkin on tullut huolestuttavia uutisia: mustahaikaroiden kanta vähenee koko ajan. Uusia poikasia ei synny entiseen tapaan, mutta syytä ei tiedetä.

Selvittääkseen mustahaikaroiden vähenemisen syitä, tutkijat asensivat mustahaikaroiden pesille kameroita nähdäkseen, mitä pesällä tapahtuu. Tutkijat olettivat, että pesiin kohdistuisi häirintää, tai että munat ja poikaset päätyisivät petojen suihin.

Mustahaikaroiden pesimäalueilla on vahva näätäkanta, joten se oli vahva ehdokas haikaroiden pesärosvoksi.

Kuuden vuoden seuranta-aikana kamerat paljastivat kuitenkin toisenlaisen todellisuuden. Kävi ilmi, että mustahaikarat kärsivätkin yksinäisyydestä.

Leskiä vai sinkkuja haikaranpesillä?

Kolmanneksella pesistä istui yksinäinen haikara koko pesimäkauden. Sillä ei ollut kumppania, joten se ei voinut pesiä.

Tutkijat arvelevat, että haikaroiden puolisot ovat voineet kuolla muuttomatkalla tai sitten yhä useammat mustahaikarat suunnistavat suotuisammille pesimäalueille.

X