Yllättävä uhka ihmisille! Kirurgia on noussut maailman suurien globaalien tappajien kärkisijoille

Kirurgian jälkeiset kuolemat kehitysmaissa ovat globaalissa tarkastelussa kolmanneksi yleisin kuolinsyy, heti iskeemisen sydänsairauden ja aivoinfarktin jälkeen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kirurgian jälkeiset kuolemat kehitysmaissa ovat globaalissa tarkastelussa kolmanneksi yleisin kuolinsyy, heti iskeemisen sydänsairauden ja aivoinfarktin jälkeen.
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Mediassa on aika ajoin suuria otsikoita siitä, mikä on maailman suurin tappaja. Joskus se on tuberkuloosi, joskus se on malaria ja takavuosina se oli usein HIV.

Nyt arvostetussa lääketieteellisessä lehdessä, Lancetissa, julkaistu tutkimus nostaa suurien globaalien tappajien kärkisijoille uuden ja odottamattoman tekijän: kirurgian.

Kirurgia tappaa kehitysmaissa

Suomalaiset kirurgit eivät ole syytetyn penkillä, sillä tutkimuksessa on arvioitu kirurgiaan liittyviä kuolemia kehitysmaissa. Aineistoa oli vain 29 maasta, mutta tulokset olivat hälyttäviä.

Näissä maissa noin 4,2 miljoonaa ihmistä vuodessa kuolee 30 päivän sisällä kirurgisen operaation jälkeen. Se on enemmän kuolemantapauksia kuin tuberkuloosi, malaria ja HIV aiheuttavat yhteensä. Syyksi epäillään kirurgian heikkoa tasoa ja puutteellisia käytäntöjä.

Kolmanneksi yleisin kuolinsyy

Tutkijat myös huomauttavat, että näissä maissa suurin osa kehitysavusta suunnataan infektiotautien torjumiseen, kun kirurgian tason yleisellä kohottamisella voitaisiin estää monia kuolemia.

Kirurgian jälkeiset kuolemat kehitysmaissa ovat globaalissa tarkastelussa kolmanneksi yleisin kuolinsyy, heti iskeemisen sydänsairauden ja aivoinfarktin jälkeen. Kun elintaso näissä maissa nousee, yhä useammat potilaat pääsevät tulevaisuudessa kirurgiaan.

Tutkijat toivovatkin satsauksia kirurgien koulutukseen ja infrastruktuuriin, jotta kuolleisuus saadaan laskemaan.

X