Yllättävän monet suomalaiset karhut nukkuvat talviunensa Venäjällä – Liikehdintä itärajalla näkyy jo elokuusta alkaen

Jaa artikkeli
© OM-arkisto
Miksi sadat karhut vaeltavat Suomesta Venäjälle talviuniensa vuoksi? Näin tutkija selittää ilmiötä, joka alkaa jo elokuussa.

Tulevana talvena maassamme talvehtii noin 2 000 kontiota. Ja sitten ovat karhut, jotka matkustavat talveksi itään. Seurantatutkimusten mukaan Suomesta vaeltaa nimittäin joka syksy muutama sata karhua talveksi Venäjälle.

Itärajan kokeneimmat karhut ovat oppineet välttämään metsästäjiä. Jo ennen elokuista jahtikautta osa karhuista siirtyy rajan taakse.

Eikä metsästys ole ainoa häiritsijä. Ylipäänsä suomalaiset liikkuvat metsissä enemmän kuin venäläiset. Liikkeellä on myös retkeilijöitä, marjastajia, sienestäjiä ja meluisimpana metsätyökoneita. Karhuille tärkeintä on talvipesän rauhallinen ympäristö.

”Viisaina, oppivaisina ja pitkäikäisinä eläiminä ne ovat löytäneet rauhallisen talvehtimisalueen Venäjän-puoleiselta rajaseudulta”, kertoo tutkimusprofessori Ilpo Kojola Luonnonvarakeskuksesta.

Karhut lähtevät jopa Sisä-Suomesta asti

Jotkut karhut vaeltavat jopa Sisä-Suomesta asti talveksi Venäjälle.

”Tällöin matkaa kertyy useita satoja kilometrejä”, Ilpo Kojola sanoo. Hän kertoo aikoinaan satellittiiseurattujen karhujen vaeltaneen muun muassa Pohjois-Savosta itärajan taakse.

Karhu vetäytyy nukkumaan, kun se on kunnossa. Kehon rasvaprosentti kertoo sille oikean ajankohdan, ei päivän lyheneminen tai ensimmäiset pakkaset. Karhun painon pitäisi kohota talveksi noin 20 prosenttia.

”Tämä ajoittuu tavallisesti loka-marraskuulle”, Kojola tietää.

Ensimmäisenä talvipesiin vetäytyvät naaraat, sitten parhaassa iässä olevat urokset. Nuoret ja ikäloput, yli 20-vuotiaat, karhut saavuttavat talvehtimiskunnon viimeisenä.

Erauskarhuista, 1,5-vuotiaista, noin puolet viettää talvensa emon kanssa samassa pesässä. Loput ovat itsenäistyneet ja talvehtivat ensimmäistä kertaa yksin.

Karhut heräävät talviunilta huhtikuussa. Tosin sekin saattaa aikaistua, jos ne ovat kömpineet nukkumaan vähärasvaisina. Viimeisenä nousevat ylös poikineet naaraat. Pennut syntyvät talvella emonsa pesään, pieninä ja melko kehittymättöminä. Kevään kuluessa ne kasvavat pesässä rutkasti emonsa maidolla.

Lue myös: Luontoreportaasi Kainuusta: Tällainen oli elämysten kesäyö kuvauskojussa karhujen ja suurpetojen mailla Suomen ja Venäjän rajavyöhykkeellä

X