Avoimuus teki tabusta silppua – Naisten jääkiekossa seksuaalinen suuntautuminen ei puhuta: ”Kukaan ei kiinnitä huomiota siihen”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Naisten jääkiekossa seksuaalinen suuntautuminen ei ole tabu.
© iStock
Homoseksuaalisuus on ollut tabu miesten jääkiekossa, mutta naisten puolella suhteisiin samaa sukupuolta olevien kanssa on suhtauduttu lähinnä olankohautuksella.

Entisestä liigakiekkoilijasta Janne Puhakasta tuli ensimmäinen suomalainen ammattilaispelaaja, joka on kertonut avoimesti olevansa homoseksuaali. Helsingin Sanomille antamassaan haastattelussa 40 liigaottelua Espoon Bluesin riveissä pelannut Puhakka haluaisi seksuaalista suuntautumista käsiteltävän luonnollisesti.

”Ihannetilanne olisi, ettei tästä tarvitsisi puhua. Mutta niin kauan kuin aihe on vaiettu, siitä on puhuttava”, Janne Puhakka kertoi haastattelussa.

Homoudesta ei huudella pukukopeissa

Miesten jääkiekossa homoseksuaalisuus on ollut tabu eikä suuntautumisesta olla pukukopeissakaan juuri huudeltu.

Janne Puhakka oli kertonut omasta homoudestaan vain muutamalle ystävälleen, joiden joukkoon kuului myös Bluesin silloinen kapteeni Kim Hirschovits.

”Hirso vastasi, että makeeta, onnea. Ei siihen tarvitsekaan vastata mitään muuta”, Puhakka totesi Helsingin Sanomille.

Seksuaalinen suuntautuminen ei tabu naisten jääkiekossa

Janne Puhakan ulostulosta on mielissään entinen pelaaja sekä vuosikymmeniä miesten ja naisten jääkiekkojoukkueita luotsannut Pasi Mustonen. Kun miesten joukkueissa asianomaiset pitävät suuntautumisensa lähinnä omana tietonaan, toimivat naiset eri tavoin.

”Meille se on ihan normaalia”, Suomen naisten jääkiekkomaajoukkuetta valmentava Pasi Mustonen sanoo.

Mustosen mukaan naisten maajoukkueessa pelaajat puhuvat asioistaan ja elämästään avoimesti.  Myös tyttö- tai poikaystävistä puhutaan eikä seksuaalinen suuntautuminen ole tabu.

”Kukaan ei kiinnitä huomiota siihen. Se on niin luonnollista. Tämä on yksi esimerkki siitä, miksi naisten joukkueessa on helppo olla. Ei me edes ajatella tuollaista asiaa.”

Mustonen toivookin, että Janne Puhakan ulostulon jälkeen pelaajat miestenkin joukkueissa uskaltaisivat olla entistä avoimempia.

Naisten maajoukkueen päävalmentajan mukaan erilaisuutta hyväksytään entistä paremmin joukkueiden saadessa nuorempia sukupolvia riveihinsä.

”Olen vakuuttunut siitä, että Jannen esimerkki ruokkii ihmisiä kertomaan oman salaisuutensa. Olen ihan varma asian tänä päivänä pukukopeissa hyväksyttävän”, Pasi Mustonen toteaa.

X