Miten doping-kohu vaikuttaa urheilulla päteneen Putinin asemaan? ”Likapyykki sysätään muiden harteille”

Osa varjosta lankeaa väistämättä Putinin ylle.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Mariya Savinova voitti 800 metrin juoksun Lontoon olympia- laisissa vuonna 2012. Nyt häntä uhkaa elinikäinen kilpailukielto dopingin takia.

Osa varjosta lankeaa väistämättä Putinin ylle.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jukka Vuorio

Marraskuun 9. päivä jää Venäjän urheiluhistoriaan mustana maanantaina. Silloin Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n hallitus ilmoitti sulkeneensa Venäjän kansainvälisiltä yleisurheilukentiltä järjestelmällisen, jopa valtiojohtoiseksi epäillyn dopingin käytön vuoksi.

Päätöksen perusteena oli Maailman Antidopingtoimisto Wadan yli 300-sivuinen raportti. Sen mukaan Venäjällä on tehty asiat joka tasolla väärin.

Urheilijat käyttävät dopingia, valmentajat ja lääkärit antavat sitä, laboratoriot peittelevät tuloksia, Venäjän antidopingtoimikunta ilmoittaa etukäteen testeistä, Venäjän yleisurheiluliitto on mukana juonessa ja ilmeisesti urheiluministeriö on sotkeutunut myös asiaan.

Venäläisten dopinginkäytön syytettiin pilanneet eritoten Lontoon vuoden 2012 kesäolympialaiset.

Venäjän urheiluministeri Vitali Mutko reagoi raporttiin aggressiivisesti. Brittiläisen The Guardian -lehden mukaan ministeri haukkui ensi alkuun Lontoon olympialaisten dopingtestausta ”nollaksi” ja ”vielä huonommaksi kuin venäläinen systeemi”.

Vladimir Putin otti sovittelevamman linjan. Presidentti ohjeisti urheiluministeriötä ”ottamaan syytteet vakavasti ja toimimaan kansainvälisessä yhteistyössä”.

Reaktioista huolimatta uutinen on Putinille huomattava häpeä. Onhan presidentti vuosia pönkittänyt imagoaan juuri urheilun avulla.

”Muiden harteille”

Vladimir Putin on profiloinut itsensä kovaksi urheilumieheksi muun muassa judon, metsästyksen, kalastuksen ja ratsastuksen kautta. Jopa Putinin tyttöystäväksi mediassa mainittu Alina Kabajeva on kilpavoimistelun olympiakultamitalisti.

Urheilun avulla Putin on kiillottanut myös maansa julkisuuskuvaa.

Putinin johdolla Venäjä on onnistunut haalimaan Sotšin talviolympialaiset 2014, jääkiekon MM-kisat 2016 ja oman Formula 1 -osakilpailun. Listan kruunaavat vuoden 2018 jalkapallon maailmanmestaruuskisat.

Huippuluokan urheilutapahtumien järjestäminen on hivellyt venäläisten itsetuntoa. Yleisurheilijoiden doping-panna katkaisee urheilujohtaja Putinin voittokulun.

Helsingin yliopiston Venäjän tutkimuskeskuksen Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspurosta Venäjän jättäminen kansainvälisen yleisurheiluyhteisön ulkopuolelle on Putinille suuri arvovaltatappio.

”Putin haluaa Venäjän olevan urheilun suurvalta, joten sulkeminen on melkoinen tappio ja häpeä”, Kangaspuro sanoo.

Hän uskoo dopingskandaalin seurauksien riippuvan siitä, millä tyylillä Putin haluaa asian hoitaa.

”Omille niskoilleen Putin ei tietenkään tätä ota, vaan likapyykki sysätään muiden harteille. Asia saatetaan esittää Venäjällä niin, että nyt Putin puhdistaa huonon systeemin, ja dopingista vastuussa olevat saavat lähteä.”

Miksi juuri nyt?

Yksin Venäjään kohdistettu massiivinen doping-operaatio avaa oven ajojahtispekulaatioille.

”Venäläinen keskustelu menee hyvin helposti siihen, että asia nähdään lännen asettamien sanktioiden jatkona. Venäläiset voivat hyvinkin kokea, että heitä lyödään poliittisista syistä”, Kangaspuro sanoo.

Myös doping-rangaistuksen ajoitus herättää kysymyksiä. Sekä laajamittaisen doping-järjestelmän rakentaminen että paljastaminen vaativat aikaa. Onko Wadan raportin ajoituksella yhteys Venäjän rooliin Ukrainan sodassa?

Kangaspuro ei pidä tätä todennäköisenä.

”Ukrainan tilanne on ollut jo jonkin aikaa rauhoittumaan päin ja omalla epävakaalla tavallaan stabiili. Jos dopingilla haluttaisiin iskeä Venäjää sen Ukrainan-toimien vuoksi, se olisi tehty jo kauan sitten.”

Tutkija ei usko myöskään Venäjän Syyriassa tekemät ilmaiskujen ja doping-sanktioiden yhteyteen.

”Syyrian kysymys on hyvin monimutkainen, ja nyt siellä neuvottelevat Venäjä ja Yhdysvallat useiden muiden osapuolten kanssa. Ei ole olemassa yksimielisyyttä siitä, kuinka hyviä tai pahoja Venäjän sotilasoperaatiot Syyriassa ovat.”

”Vastuunpakoilua”

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen laitoksen johtaja Markku Jokisipilä tuntee venäläistä urheilukulttuuria. Hänen kirjansa Punakone ja vaahteralehti käsitteli urheilun, politiikan ja nationalismin yhteyttä Neuvostoliiton legendaarisen jääkiekkomaajoukkueen kautta.

”Venäjällä on usein taipumusta nähdä syytösten takana erilaisia lännen masinoimia venäläisvastaisia salaliittoja. Perinteinen venäläinen linja on ollut kiistämistä ja vastuunpakoilua loppuun saakka”, Jokisipilä sanoo.

”Osa venäläisistä urheilutoimijoista tulee taatusti inttämään, että heidät on epäreilulla tavalla nostettu tikun nokkaan. He näkevät muidenkin maiden olevan vähintään yhtä syyllisiä doping-asioissa.”

Vaikka syylliset löydettäisiinkin, tapaus jättää särön Putinin kaikkivoivan urheilupomon imagoon.

”Kun nyt näyttää vahvasti siltä, että dopingin käyttö on ollut suorastaan valtiojohtoista, lankeaa osa varjosta väistämättä myös Putinin ylle.”

”FSB:kin mukana”

Vaikka dopingin aiheuttama mainehaittaa pystyttäisiinkin Venäjällä hallitsemaan, itse ongelman kitkeminen on kovan työn takana.

”Lyhyesti sanottuna Wadan raportti näyttää Venäjän kannalta hirveältä. Jopa turvallisuuspalvelu FSB on ollut päällepäsmärinä katsomassa, että venäläisten testitulokset menevät Moskovan laboratorioon eivätkä mihinkään toiseen Wadan laboratorioon”, Suomen Antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä sanoo.

Moskovan laboratoriossa on Wadan raportin mukaan tuhottu dopingnäytteitä jopa satamäärin ennen kansainvälisen tarkastajan tarkastuskäyntiä. Seppälä muistuttaa, ettei yleisurheilun doping-ongelma katoa Venäjää rankaisemalla.

”Näitä ongelmia on muissakin maissa. Odotan, että seuraavaksi tarkastelun ja mahdollisten sanktioiden kohteeksi joutuu ainakin Kenia ja tarkkailuun Kiina ja Yhdysvallat.”

Venäjän yleisurheilukielto on voimassa toistaiseksi ja IAAF perustaa nelihenkisen komitean pohtimaan jatkoa. Komitea antaa mietintönsä IAAF:n hallitukselle, joka päättää tammikuussa Venäjän kilpailukiellon lopullisesta pituudesta.

”Venäjä on tärkeä yleisurheilumaa ja urheilumaa ylipäätään. Kun lukee Wadan raporttia, kyllä siinä rivien välissä käy ilmi, että Venäjälle tarjotaan mahdollisuutta puhdistaa systeemiään.”

Mutta tarttuuko Venäjä sille tarjottuun mahdollisuuteen?

”Jos Venäjä lähtee järjestelmäänsä puhdistamaan, siinä menee pitkä aika. Se taas johtuu siitä, että korruptio on siellä niin monilla elämän rintamilla.”

X