Viisi syytä, miksi Iivo Niskanen menestyy

Iivo Niskanen on hiihdossa yhtä lahjakas kuin Usain Bolt pikajuoksussa. Näin uskoo hiihdon entinen päävalmentaja Immo Kuutsa.

Iivo Niskanen voitti miesten perinteisen tyylin viidentoista kilometrin kilpailun Rukan maailmancupissa 2016. @Otavamedia

1 HUIPPULAHJAKKUUS

Iivo Niskanen fyysisiltä ominaisuuksiltaan poikkeuksellisen lahjakas. Niskanen on vartaloltaan huippu-urheilijan prototyyppi. Lisäksi hän on saanut geeniperintönä huomattavan hapenottokyvyn. Hän saa kropastaan tarvittaessa kaiken irti. Suomen hiihdon päävalmentajana 1970- ja 80-luvuilla työskennellyt Immo Kuutsa vertaa Niskasen lahjakkuutta hiihtäjänä Usain Boltin ominaisuuksiin pikajuoksijana.

2 HENKINEN KANTTI

Nuorten maailmanmestari joutui ensimmäisissä olympialaisissaan muiden takaa-ajamaksi 15kilometrin kisassa. Tilannetaju on kohdallaan, ja reagointikyky muutoksiin on nopea. Iivo Niskanen teki kerralla läpimurron maailmanhuipulle. Nuorukainen selviytyi kiirastulestaan loistavasti, vaikka paineet epäonnistuneen yhdistelmähiihdon jälkeen olivat hirveät. Hän jäi 15 kilometrillä kurotuksen verran olympiapronssista. Viestissä Niskanen osoitti kypsyytensä huippuhiihtäjänä, sillä edellinen kisa painoi varmasti jaloissa. Niskasen tahdonvoima, kunnianhimo ja sisukkuus ovat ällistyttävän väkeviä.

3 MONIPUOLISUUS

Niskanen hallitsee molemmat tyylit: on sama, hiihdetäänkö perinteistä vai luistellaanko. Kuutsa olisi laittanut Niskasen olympiaviestiin jopa ankkuriosuudelle. Niskanen on hiihtäjänä älykäs. Tilannetaju on kohdallaan, ja reagointikyky muutoksiin on nopea. Hän uskaltaa ottaa riskejä. Ilman riskinottoa ei koskaan voita. Niskasen hiihtoskaala on laaja. Hän on todennäköisesti myös seuraava suomalainen 50 kilometrin arvokisavoittaja.

4 MAALAISJUURET

Niskanen on kotoisin Vieremältä Pohjois-Savosta. Maalla lapset usein liikkuvat monipuolisesti ja luontevasti. Myös vanhemmat ovat kannustaneet junnuna urheilemaan. Lisäksi omat sisarukset, hiihtäjä Kerttu Niskanen ja vaatesuunnittelija Katri Niskanen, ovat olleet urheiluhenkisessä perheessä hyviä kilpakumppaneita.

5 USKALLUS UNELMOIDA

Niskanen pitää matalaa profiilia, vaikka hän on lahjakkain suomalainen mieshiihtäjä sitten Juha Miedon nuoruuden päivien. Suomalainen mieshiihtäjä kypsyy yleensä parhaimpaan vauhtiin aikaisintaan 26–28-vuotiaana. Huippu-urheilijana Niskasella pitää olla aina unelma. Itseluottamuskin on terveellä pohjalla. ”Jonain päivänä haluan olla maailman paras”, Niskanen totesi 15 kilometrin jälkeen.

Juttu julkaistu alunperin Seurassa 08/2014

Lex Hollo