Kalervo Kummola Valko-Venäjän tilanteesta: ”Aika vaikea kuvitella rauhanomaista ratkaisua”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kalervo Kummola
Viime viikkojen aikana Valko-Venäjän jääkiekon MM-kisaisännyys on kyseenalaistettu vahvasti maan alati heikkenevän ihmisoikeustilanteen vuoksi. ”Tilanne on vaikea", Kalervo Kummola toteaa. © Jukka Vuorio
Kansainvälisen jääkiekkoliiton varapuheenjohtaja Kalervo Kummola pitää Valko-Venäjän tilannetta "vaikeana" ja näkee rauhanomaisen ratkaisun olevan kaukana.

Valko-Venäjän itsevaltaisen presidentti Aljaksandr Lukašenkan asema ”Euroopan viimeiseksi diktatuuriksi” kutsutun maan päämiehenä horjuu rajusti, kun sadattuhannet ihmiset vaativat kaduilla presidentin eroa. Kunnallispoliitikko ja jääkiekkovaikuttaja Kalervo Kummola joutuu seuraamaan tilannetta erityisen tarkkaan, sillä Valko-Venäjä on yhdessä Latvian kanssa kevään 2021 jääkiekon maailmanmestaruuskisojen isäntä.

Viime viikkojen aikana Valko-Venäjän kisaisännyys on kyseenalaistettu vahvasti maan alati heikkenevän ihmisoikeustilanteen vuoksi.

Maailmanmestaruuskisat maiden järjestettäviksi myöntää Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF. Lempinimellä Rautakansleri tunnettu poliitikko ja jääkiekkovaikuttaja Kalervo Kummola on pitkäaikainen IIHF:n varapuheenjohtaja.

Jääkiekon MM-kisat keväällä Valko-Venäjällä

Seura tapasi Kummolan perjantaina 21. elokuuta Tampereella. Haastattelun aiheena oli syyskuun alussa ilmestyvä Kummolan elämäkerta, mutta ensin aivan ensimmäiseksi käsiteltiin ajankohtainen Valko-Venäjä.

Kun puheeksi ottaa Valko-Venäjän, Tampere-talon terassilla kahvia hörppivä Kummola huokaa ensin syvään.

Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF kokoontui viimeksi 11. elokuuta. Kokouksessa Kummola otti esiin Valko-Venäjän tilanteen, ja kysyi maan edustajalta muun muassa koronatilanteesta sekä ihmisoikeustilanteesta.

Kummola sanoi Valko-Venäjän edustajalle, ettei usko IIHF:n voivan luottaa esimerkiksi maan antamiin koronatilastoihin. Lisäksi hän ihmetteli, miksi opposition edustajat pannaan tyrmään.

Valko-Venäjän edustaja oli kuitenkin hyvin niukkasanainen. Uskottavia vastauksia oli vaikea saada.

”Toisaalta ymmärrän häntä, että minkälaisessa tilanteessa hän on.”

Voidaanko MM-kisat sitten pelata ensi keväänä Valko-Venäjällä?

Kummolan mukaan siihen on hyvin vaikea vastata, kun tilanne voi muuttua suuntaan tai toiseen milloin tahansa.

”Tilanne on vaikea. Viime päivinä, kun toimittajat ovat soitelleet, olen sanonut, etten anna mitään lausuntoja. Nyt pitää katsoa, että mihin suuntaan tämä kääntyy. Jos tänään puhutaan jotain, niin kolmen päivän päästä se voi olla jo vanha juttu.”

”Eihän se noinkaan voi jatkua”

Kalervo Kummola seuraa Valko-Venäjän tilannetta lehdistön kautta ja haluaa valita sanansa aihetta koskien varovaisesti.

”Toivottavasti se johonkin suuntaan ratkeaa. Eihän se noinkaan voi pitkään jatkua.”

Perjantaina Kummola ei nähnyt rauhanomaista ratkaisua kovin todennäköisenä.

”Nyt (21.8.) on sellainen olo, että siellä tulee pattitilanne. Niin kauan kuin Lukašenka hallitsee armeijaa ja poliiseja, niin aika vaikea kuvitella rauhanomaista ratkaisua. Hänhän on ilmoittanut, ettei lähde mihinkään. Ellei hän sitten tee sellaista virhettä, että ryhtyy ampumaan.”

Viikonlopun aikana tilanne Valko-Venäjällä kiristyi entisestään. Minskin keskustan suurmielenosoitukseen osallistui lauantaina yli 200 000 ihmistä, jotka vaativat presidentin eroa.

Presidentti Lukašenkan oma lehdistöpalvelu puolestaan levitti videota, jolla presidentti esiintyi luotiliiveissä ja rynnäkkökivääri kädessään.

Lue Kalervo Kummolan pitkä haastattelu urheilusta, politiikasta ja perhesuhteista 3.9. ilmestyvästä Seurasta.

Juttua muokattu 25.8. kello 9.11: Jääkiekon vuoden 2021 maailmanmestaruuskisat on tarkoitus järjestää Valko-Venäjällä ja Latviassa, ei Valko-Venäjällä ja Liettuassa, kuten jutussa aiemmin kirjoitettiin.

Lue myös: Kansa sai valehtelusta tarpeekseen: ”Valko-Venäjän kuohunta on iso uhka koko maailmalle”

X