Kanadalta tuli turpaan, mutta Suomen superjunnut jaksoivat sytyttää fanit

Jaa kaverilleTilaa Seura
Suomalaisfanien ilmeet kuvastivat tuskaa, kun Kanadan MM-kulta alkoi varmistua. © Vessi Hämäläinen/Otavamedia
Katkerasta finaalitappiosta huolimatta jääkiekkoleijonien kunniapaikka lätkäfanien sydämessä vahvistui.

Lähes tuhat Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevaan sporttibaari Sports Academyyn ahtautunutta lätkäfania aistii kolmannessa erässä tilanteen vakavuuden. Ponnekkaat ”Taistele Suomi, Taistele Suomi”-huudot hiipuvat sitä mukaan mitä pidemmälle ottelu etenee. Finaalin alla faneista loistanut itsevarmuus voitosta ja Suomen kolmannesta maailmanmestaruudesta vaihtuu pettymykseen.

Maailman paras kiekkomaa Kanada näyttää parasta osaamistaan. Happi käy salissa vähiin, eikä se johdu yksinomaan väentungoksesta.

Kymmenes peräkkäinen voitto MM-turnauksessa on kiekkoleijonille mahdoton tehtävä. Kiekkofaneja tuleva tappio tietysti harmittaa, mutta Kanadan ylivoimalle osataan antaa reilusti tunnustusta.

”Ei Kanadalle mitään mahda”, kuuluu syvä huokaisu yleisöjoukon keskeltä.

Aho on kaikista suurin

Suomen valttina ovat superjunnut, jotka saavat fanit liekkeihin.

Suomi-paitaan sonnustautunut Kaisa Hopponen esittelee rystysiinsä maalattuja kirjaimia. Toiseen käteen on vedetty valkoisin kirjaimin A-H-O ja toiseen sinisin kirjaimin L-A-I-N-E.

Sen sijaan ihan heti ei avaudu, mitä peukalon juuressa oleva iso P-kirjain tarkoittaa? Se symboloi tietysti nuorten sukunimistä ja P:stä muodostuvaa sanaa Paholaine, pohojalaisittain.

”Pohjalainen luonteenlaatu peräänantamattomuudella kuvastaa parhaiten joukkuetta”, Hopponen ylistää.

Sukupolvenvaihdos on tehty hienosti, nuorista on varttumassa seuraavat sankarit.

Aho on ehdottomasti suosikkini, kaikista suurin. Laine on kuuma pelaaja. Aina kun Aho tai Laine ovat kentällä, alkaa tapahtua”, Hopponen ylistää.

Jämsänkoskelta kotoisin oleva Hopponen tuli Sports Academy -sporttibaariin hyvissä ajoin. Hän oli varmistanut paikkansa urheiluravintolan kisakatsomossa yli yhdeksän tuntia ennen finaalia. Kello 14 iltapäivällä kaikki yläkerran istumapaikat olivat jo varattuja.

Paikka on tuttu Hopposelle. Tämä kevät ei tehnyt poikkeusta, sillä 15. kerran Hopponen fanitti kiekkoleijonia samassa sporttibaarissa.

Hopposen lailla tuhannet suomalaisfanit nauttivat yhdessä finaalitunnelmasta. Huippujääkiekossa on imua, eikä vauhti ole vähentymässä.

Suomessa ei löydy toista vastaava lajia tai alaa, joka kokoaa vielä tänä päivänä kansan yhteen ikään, sukupuoleen tai ammattiin katsomatta.

”Tuholainen” on ykkönen

Jokerien faniryhmän vetäjänä vuosikymmenet toiminut Pave nostaa Patrik Laineen Suomen ehdottomaksi ykköstähdeksi. Pave seurasi aitiopaikalta Teemu Selänteen nousun kiekkomaailman huipulle ja nyt Laine on tyrkyllä seuraavaksi supersankariksi.

”Laine on vastustajalle Tuholainen”, Pave virnistää.

Pave on kannustanut Suomea MM-kultaan yleensä paikan päällä, paitsi 1995 Tukholman kisat jäivät väliin.

”Sveduihin ei lähdetty, mutta Bratislavassa 2011 juhlittiin sitäkin enemmän”, Pave tunnustaa.

Pave toivoi Suomen voittoa, koska Suomen tarina MM-kisoissa oli parempi.

Alkuhuuman keskellä MM-kisojen parhaaksi pelaajaksi valittu 18-vuotias Patrick Laine hurmasi Paven ja koko kiekkomaailman.

Venäjän MM-turnauksen seitsemän maalia ja yhteensä 12 tehopistettä olivat nuorukaiselta häikäisevä työnäyttö myös NHL-värväreille.

”Täytyy soittaa Kurrille, että ottaa Tuholaisen Jokereihin”, Pave ehdottaa.

Kaikkien aikojen joukkue

Pete Putaansuu seurasi alkusarjan otteluja Pietarissa. Kisareissu oli mutkaton, kun laivasta pääsi maihin ilman viisumia. Moskovaan ei ollut enää pääsyä ilman viisumia.

Viides peräkkäinen MM-reissu paikan päällä typistyi alkusarjaan.

”Olen pohjoisesta kotoisin ja kannatan Kärppiä”, Putaansuu toteaa.

Selvä se, että Aho kärppäkasvattina on Putaansuun suurin suosikki.

”Ensi keväänä seuraan MM-pelejä Kölnissä. Siitä tehtiin tänään päätös.”

Laine ja Aho nousevat useimmin esiin, kun kyselen leijonajoukkueen suosikkipelaajia.

”Sebastian Aho ilman muuta. Peliäly on huippuluokkaa. Osaa ja uskaltaa tehdä myös ratkaisuja”, hehkuttaa kasvonsa siniristilipuilla maalannut Janne Sillman.

Hän kehuu ääni käheänä perään, kuinka Venäjällä esiintyi kaikkien aikojen leijonajoukkue.

”Selänne ja Koivu ovat olleet esimerkkeinä nuorille. Esikuvien avulla nuoret ovat rohkaistuneet ja ottavat vastuun menestyksestä.”

Arki palasi hetkessä

Fanijoukon usko ja luottamus Suomeen on niin suuri, ettei sporttibaarin tulosveikkauksesta löydy yhtään oikeaa lopputulosta. Kanadan 2-0 voiton ei pitänyt olla mahdollinen.

Kolmannen erän aikana Suomi ei saa peliään sujumaan odotetulla tavalla. Kanadan ylivoimainen hallinta ja tehokas karvauspeli saavat MM-kisoissa loistaneet suomalaiset supernuoret näyttämään arkisilta kiekkotyöläisiltä.

Suomen rökäletappion estää vain toistuvasti loistotorjuntoja tehnyt maalivahti Mikko Koskinen.

Baariyleisön silmissä kuultaa epäuskoinen ilme. Eihän tässä pitänyt näin käydä.

Loppuminuutit pelissä ovat pelkkä muodollisuus.

Pettymys purkautuu täällä nopeammin kuin leijonilla kisajäällä, ja paikka tyhjenee hetkessä. Muutamassa minuutissa urheiluravintolan nelisenkymmentä suurta kuvaruutua lopettavat lähetyksen Moskovasta, eurooppalainen huippujalkapalloilu valtaa sporttibaarin screenit.

Kommentaattoreiden selityksiä ei haluta kuulla, hopea on tuoreeltaan finaali-iltana hävitty mitali.

X