Keihäänheittäjä Oliver Helander valmistautuu Berliinin yleisurheilun EM-kisoihin – ”Tämä on uusi ja arvokas kokemus tulevaisuutta varten”

Keihäänheittäjä Oliver Helanderin, 21, tulevaisuus näyttää lupaavalta. Heinäkuussa Helander sivusi ennätystään Svenska Finlands Idrottsförbundin kisoissa 88,02 metrin heitolla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Oliver Helander voitti keinäänheiton Suomen-mestaruuden Kalevan kisoissa Jyväskylässä 22. heinäkuuta 2018. Heitto kantoi 81,26 metriä.

Keihäänheittäjä Oliver Helanderin, 21, tulevaisuus näyttää lupaavalta. Heinäkuussa Helander sivusi ennätystään Svenska Finlands Idrottsförbundin kisoissa 88,02 metrin heitolla.
Teksti:
Olli Vainio

Berliinissä 7.–12. elokuuta järjestettävien yleisurheilun EM-kisojen tulosraja, 80 metriä meni rikki toukokuussa, kun Helander heitti Kultainen keihäs -kilpailussa 85,46 metriä.

Uuden ennätysheiton myötä Helander on maailmantilastossa kuudentena. Hän on myös nykykeihään kaikkien aikojen suomalaistilaston seitsemäntenä.

”Helander on hyvin motivoitunut ja sitoutunut siihen, mihin on ryhtynyt”, valmentaja Glenn Lignell kertoo.

Päätöksen keihäsammattilaisuudesta Helander teki 2016 syksyllä. Siihen asti hän oli kilpaillut myös käsipallon SM-liigassa.

Ura- ja lajivalinta vaikuttaa onnistuneen hyvin. ”Nyt Oliverin oma elanto on kiinni siitä, hoitaako hän hommat hyvin”, Lignell toteaa.

Tilanne on hyvä. Helanderin oma ennätys parani kaudesta 2017 yli seitsemällä metrillä.

”Nyt tehdään täysilla hommia ja katsotaan, mihin rahkeet riittää tulevaisuudessa.”

Tavoite päästä finaaliin

Menestyspaine EM-kisoissa on nyt siirtynyt Helanderin harteille.

Tero Pitkämäki, 35, on yksi Suomen menestyneimmistä keihäänheittäjistä kautta aikojen. 15 vuotta kestänyt kilpailu-ura on tuonut seitsemän arvokisamitalia, mutta nyt häntä ei nähdä Berliinissä.

Pitkämäki on kärsinyt vaikeista loukkaantumisista vuosien ajan. Hänet valittiin EM-kisoihin, mutta hän ilmoitti heinäkuun alussa, ettei lähde. Paavo Nurmi Gamesissa Turussa Pitkämäen polven eturistiside meni poikki, eikä heittäminen onnistu täysipainoisesti.

Helanderin ei Lignellin mukaan kannata lähteä EM-kisoihin uhoavalla asenteella tavoittelemaan liian suurta menestystä. Kisat ovat tärkeä oppimatka. Lingell tiedostaa Helanderin kyvykkyyden ja uskoo hyvään tulokseen.

”Tämä on uusi ja arvokas kokemus tulevaisuutta varten. Totta kai lähdetään hakemaan finaalipaikkaa. Parempia sijoituksia lähdetään napsimaan mahdollisuuksien mukaan.”

Menestys katosi

Suomalaisten keihäänheittäjien 2000-luvun menestys on ollut vaatimatonta, kun sitä vertaa 1970–1990-lukuihin. Tuntemattomampi keihäsmaa Saksa on nyt ajanut Suomen ohi.

Johannes Vetter ja Thomas Röhler ovat hallinneet keihäänheiton arvokisoja. Molemmat ovat yli 93 metrin kaarilla päässeet kautta aikojen Top 10 -tilastoihin.

Suomalaisista keihäänheiton konkareista on EM-kisoissa vain Antti Ruuskanen. Hän on Pitkämäen ja Ari Mannion lisäksi ainoa suomalainen, joka on onnistunut voittamaan arvokisamitalin 2010-luvulla.

Ruuskanen tunnetaan sisukkaana kilpailijana, joka venyy hyviin suorituksiin vaikeuksista huolimatta. Lähes kahden vuoden kilpailutauon pitänyt Ruuskanen rikkoi Joensuussa EM-rajan 82,59 metrin heitolla.

Viime kausi jäi Ruuskaselta kokonaan väliin olkapääleikkauksen vuoksi.

”Hyvä paketti” jo nyt”

Lignell muistuttaa, että Helander on jo todella lähellä maailman kärkeä.

”Helanderin potentiaali on ollut jo pitkään tiedossa. Rahkeet todella pitkiin heittoihin ovat olemassa. Se, että hyviä tuloksia tuli näin lyhyellä aikavälillä, on pieni yllätys”, Lignell kertoo.

Viime kaudelta jäi pari metriä ”varastoon”, ja tänä vuonna on mahdollisuudet ehkä vielä vähän parempaan, jos kaikki onnistuu kohdilleen. Tilastot puhuvat puolestaan.

Helanderin henkilökohtainen ennätys on 22 senttimetrin päässä 22-vuotiaiden nuorten Suomen-ennätyksestä, ja uudella keihäsmallilla heitettyyn miesten Suomen-ennätykseen hänellä on matkaa 5,07 metriä. 90 metrin haamuraja on jo hyvin lähellä.

Lignell toivoo Helanderin etenevän jalat maassa, askel kerrallaan eteenpäin. ”Arvokisoissa menestyminen tulee ajan kanssa, kun etenemme maailman terävimmälle huipulle asti.”

Lignell pitää Helanderin vahvuuksina rentoutta ja hyvää tekniikkaa. Voimaan ja nopeuteen panostetaan tällä hetkellä eniten. Monipuolisia harjoituksia on jopa 10–12 kertaa viikossa. Kesän harjoittelussa ollaan panostettu EM-kisoja varten.

”Helander on hyvä paketti jo tässä ikä vaiheessa, mutta parannettavaa on edelleen kaikilla osa-alueilla.”

Lignell kertoo, että Helanderin ohjelmaan on menneen kauden aikana lisätty monipuolisen voima- ja tekniikkaharjoittelun lisäksi omatoimista harjoittelua.

”Lihashuolto, sekä fysioterapia on tullut menneen kauden aikana selvästi aktiivisemmin mukaan.”

Keihäänheiton EM-finaalin karsinnat heitetään Berliinissä 8. elokuuta.

X