Kommentti: Tulos ja maalit menettivät merkityksensä samalla hetkellä, kun Christian Eriksen tuupertui kentän pintaan

Suomen ensiesiintyminen EM-viheriöllä sai järkyttävän käänteen, kun Tanskan tähtipelaaja Christian Eriksen tuupertui kentälle.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tanskan pelaajat ryhmittäytyivät Eriksenin ympärille pian pelaajan luhistuttua kentän pintaan.

Suomen ensiesiintyminen EM-viheriöllä sai järkyttävän käänteen, kun Tanskan tähtipelaaja Christian Eriksen tuupertui kentälle.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jukka Vuorio

Suomen maajoukkueen ensiesiintyminen arvokisoissa keskeytettiin yli tunniksi hirvittävän tapahtuman vuoksi. Tanskan pelaaja Christian Eriksen sai kesken ottelun sairauskohtauksen ja tuupertui tajuttomana kentän pintaan.

Olen nähnyt aika monta jalkapallo-ottelua, mutta koskaan missään ei ole ollut niin aavemainen, kammottava tunnelma kuin Kööpenhaminan Parkenilla lauantain alkuillasta.

Ensimmäisen nelivitosen lähestyessä loppuaan Eriksen lyyhistyi yllättäen Suomen alueella maahan kesken pelin. Häneen ei osunut mitään iskua, vaan mies kaatui suoraan kentälle, kasvot edellä nurmelle.

Heti Eriksenin vajottua kentän pintaan sekä tanskalaiset että suomalaiset pelaajat alkoivat viittoa vaihtopenkille. Pelaajat ymmärsivät, että apua tarvitaan heti.

Parkenin tunnelma muuttui kuin veitsellä leikaten. Ottelun riemukas ilmapiiri ensin hiljeni, pian ihmiset ymmärsivät huolestua. Kaikki ei tosiaankaan ollut kohdallaan.

Mitä tv-ohjaaja ajatteli?

Tanskan pelaajat kokoontuivat kaikki Eriksenin ympärille suojatakseen tätä tv-kameroilta sekä katsomon somekuvaajilta.

Televisiokamerat kuvasivat hirvittävää tilannetta, Eriksenille annettua elvytystä ja sähköshokkeja liian pitkään. Eihän niitä olisi pitänyt kuvata ollenkaan. Viimeistään liian pitkälle mentiin, kun ohjaaja haki tv-kuviin Eriksenin itkevän vaimon.

Osa Eriksenin ympärillä seisseistä pelaajista rukoili itkuaan pidätellen. Eikä se ole mikään ihme, heidän ystävänsähän oli kuoleman kielissä.

Yhtäkkiä ottelun lopputuloksella ei ollutkaan enää mitään väliä. Vielä hetkeä oli tuntunut tärkeältä se, saisiko Suomi raavittua pisteen ensimmäisestä miesten arvokisaottelustaan. Nyt se ajatus oli poissa.

Minuutit katsomossa ja kentällä tuntuivat pitkiltä. Kenelläkään, edes Erikseniä hoitaneella sairaanhoitohenkilökunnalla ei ollut tietoa siitä, mitä seuraavaksi tapahtuisi. Selviäisikö Eriksen ensinkään elossa?

Vain hetkeä aiemmin olin kirjoittanut muistivihkooni ”Tanskan Eriksen numero 10” muistutukseksi siitä, että reportaasiini täytyisi kertoa vähän tarkemmin tästä Tanskan pelin moottorista. Hetkeä ennen kohtausta mikään hänen pelissään ei ollut viitannut siihen, että jokin oli pahasti vialla.

Lopulta mies kannettiin happimaski kasvoillaan paareilla ulos stadionilta. Suomalaiset ja tanskalaiset kannattajat eivät enää olleet vastustajia, vaan jokaisen ajatukset olivat Eriksenin luona.

Christian Eriksen selviää

Parinkymmenen minuutin kuluttua someen levisi kuva, jossa Eriksenin silmät olivat auki ja hän piti kättään otsallaan, kun häntä kannettiin ulos stadionilta. Se kuva antoi vähän toivoa asioiden tolasta.

Vähän myöhemmin stadionin kuuluttaja kertoi, että ottelu on keskeytetty toistaiseksi, eikä jatkosta ollut vielä päätöstä. Vielä muutama minuutti, ja sama kuuluttaja kertoi, että Eriksen on viety sairaalaan.

Reilut neljäkymmentä minuuttia Eriksenin tuupertumisesta useissa kansainvälisissä päättävissä jalkapalloelimissä istuva Aki Riihilahti twiittasi, että hänen saamiensa tietojen mukaan Eriksen on sairaalassa tajuissaan ja että toipumisennuste on hyvä.

Kunpa se olisi totta, ajattelin.

Lopulta Suomen aikaa kello 20.55 kuuluttaja vahvisti, että Christian Eriksen on sairaalassa, hänen tilansa on vakaa ja hän on hereillä.

Tilanne näytti ensin niin järkyttävän pahalta, että tieto oli valtava helpotus. Hän näyttää selviävän.

En ole perinteisessä mielessä uskonnollinen ihminen, mutta nyt sanon näin: Luojan kiitos.

Lue myös: Ystävä kertoo: Tällainen on Huuhkajien ikitaistelija Paulus Arajuuri – ”Hänessä on kasvanut soturimentaliteetti”

X