KooKoo-luotsi Jussi Ahokas debytoi SM-liigassa – Maajoukkueajoista jäi hyvät muistot: ”Nyt ne pelaajat kolkuttelevat NHL:n portteja”

Jaa artikkeliTilaa Seura
KooKoon päävalmentaja Jussi Ahokas jääkiekon Liigakauden avaustilaisuudessa Helsingissä 11. syyskuuta 2019.
KooKoon päävalmentaja Jussi Ahokas jääkiekon Liigakauden avaustilaisuudessa Helsingissä 11. syyskuuta 2019. © Markku Ulander / Lehtikuva
KooKoon uusi päävalmentaja on ehtinyt voittaa pari maailmanmestaruutta ennen kuin debytoi liigassa päävalmentajana.

Kouvolassa pelaava KooKoo on Liigan viimeisimpiä nousijajoukkueita. Joukkueen menestys on ollut vuosien aikana vaihtelevaa.

Nyt KooKoon nousua pudotuspelijoukkueeksi lähtee rakentamaan ensimmäistä kertaa liigavalmentajana aloittava, kaksi nuorten maailmanmestaruutta voittanut Jussi Ahokas.

”On mukava tulla pitkän maajoukkuevalmennuksen jälkeen takaisin seuravalmennuksen pariin. On ollut hauskaa. Hyvän tiimin kanssa on ollut mukavaa tehdä töitä”, Jussi Ahokas toteaa odottavaisin mielin.

Kauden ensimmäisessä liigaottelussaan KooKoo kohtaa perjantaina SaiPan Lappeenrannassa.

Tämä on Jussi Ahokkaan ensimmäinen ottelu liigassa.

Maailmanmestaruudet takataskussa

Kotimaiset valmentajat tulevat valmentamaan liigaan usein Mestiksestä tai juniorijoukkueista valmentaneita. Ahokkaan urakehitys on ollut erilainen.

38-vuotias Jussi Ahokas on ehtinyt valmentaa jo 15 vuotta – ensin junioreita seurajoukkueissa ja sitten seitsemän vuotta juniorimaajoukkueita.

Vuodet nuorisomaajoukkueissa ovat koulineet Ahokkaasta arvostetun ja menestystä niittäneen maajoukkuevalmentajan. Kahta maailmanmestaruutta mies muistelee lämpimästi, mutta maailmanmestaruuksien lisäksi työ maajoukkueessa on antanut Ahokkaalle paljon.

”Ennen kaikkea noiden pelaajien kanssa luodut suhteet lämmittävät mieltä. Monet pelaajista olen tuntenut jo 14-15-vuotiaista asti. Nyt he kolkuttelevat NHL:n portteja ja osa pelaa jo NHL:ssä huipputasolla.”

”Pelaajien kehittymisen seuraaminen on ehkä se isoin juttu kuitenkin, mistä olen tykännyt työssäni.”

Leijonan tilalla KooKoon logo

Maajoukkueen pikkutakki on nyt vaihtunut toisenlaiseen takkiin, hieman tummempaan, jossa Leijona-logon tilalla on KooKoon logo.

Oulusta maailmalle lähtenyt Ahokas on viettänyt aikuisiästään suurimman osan pääkaupunkiseudulla. Pääkaupungin kirkkaat valot vaihtuivat kaakkoissuomalaiseen 84 000 asukkaan kaupunkiin.

Entuudestaan nykyisestä kotikaupungistaan Kouvolasta Ahokas ei tuntenut muuta kuin jäähallin.

”Olen Kouvolasta kaikenlaisia tarinoita kuullut, mutta voin sanoa sen olevan paljon mainettaan parempi kaupunki”, Ahokas vakuuttaa.

Kouvolassa KooKoo ei mässäile isolla budjetilla. Joukkueen 1,7 miljoonan euron kausibudjetilla ei kovin montaa huippupelaajaa joukkueen kokoonpanoon voida hankkia.

Vertailun vuoksi liigan kovimmat budjetit liikkuvat kolmessa miljoonassa eurossa. KooKoon budjetti on sarjan pienimpiä. Liigan keskiarvobudjetti on 2,2 miljoonaa euroa, josta kouvolalaiset jäävät puoli miljoonaa.

”Resurssien takia on vain tietyn tyylisiä pelaajia tarjolla. Silti olemme mielestäni saaneet koottua erittäin hyvän joukkueen käytössä olevalla pelaajabudjetilla”, Ahokas sanoo.

Jokainen valmentaja tuo joukkueeseen oman lisänsä. Millainen on Jussi Ahokkaan valmentama liigajoukkue?

”Erittäin yhtenäinen ja luisteluvoimainen, ja periksiantamaton joukkue”, Ahokas kiteyttää.

Mestaruudesta KooKoo tuskin tulee pelaamaan, mutta tuoreen päävalmentajan mukaan tavoitteena olisi saavuttaa pudotuspelipaikka.

X