Leijonat käy kultajahtiin! Luottohyökkääjä Marko ”Mörkö” Anttila palasi kaukaloon – Tuoko monipuolisen joukkueen roolitus vihdoin olympiakullan?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Leijonat ja Marko Anttila
Koronaeristyksestä vapautettu Marko Anttila on jälleen valmis kaukaloon. Kuva vuoden 2021 MM-kisoista. © Jussi Nukari / Lehtikuva
Miesten jääkiekkomaajoukkueen kokoonpano meni uusiksi, kun NHL-pelaajat jäivät pois kisoista. Myös Naisleijonat tavoittelee olympiamitalia.

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue Leijonat aloittaa olympiaurakkansa torstaina 10. helmikuuta alkulohkon ottelulla Slovakiaa vastaan. Leijonat tavoittelee olympiamenestystä joukkueella, jonka runko on rakennettu itänaapurin KHL-kiekkoliigassa pelaavista suomalaisista.

Kiinan koronaprotokollat ovat aiheuttaneet joukkueen keskuudessa hämmennystä. Ensin maajoukkueen luottohyökkääjä Marko Anttila vietiin koronaeristykseen, kun jo sairastetun taudin koronajäämät näkyivät oireettoman ja terveen pelaajan testituloksissa.

Päävalmentaja Jukka Jalonen hermostui asiasta niin, että useat mediat kertoivat Jalosen kutsuneen Anttilan kohtelua ihmisoikeusrikkomukseksi.

Anttila lähetti 8. helmikuuta hotellieristyksestä viestin Instagramiin.

”Asian ydin on se, että mielestämme minä ja muut urheilijat jotka sairastimme taudin ennen kisoja olemme eristyksissä turhaan. Se on väärin”, hän kirjoitti.

Instagram-päivityksessään hän myös polki kuntopyörää ja totesi tekevänsä kaikkensa, jotta olisi mahdollisimman valmis pelaamaan, kun jälleen pääsisi pois eristyksistä.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Marko Anttila (@stretsi12) jakama julkaisu

Vielä saman päivän aikana, 8. helmikuuta, Anttila pääsikin pois eristyksestä.

Se ilahdutti koko maajoukkuetta, mutta toisaalta Leijonien joukkueenjohto oli erittäin pettynyt, kun päivää ennen Anttilan vapautumista eristykseen joutui vuorostaan maalivahti Jussi Olkinuora.

Joukkueen vahvuus on elänyt kumpaankin suuntaan, sillä tiistaina Pekingiin ja mukaan Leijoniin saatiin vuoden 2019 maailmanmestareihin kuuluva Toni Rajala. Hänet oli nimetty jo alkuperäiseen joukkueeseen, mutta hyökkääjä oli altistunut koronalle Sveitsissä, ja joutui odottelemaan siellä odotettua pitempään.

”Pandemiatilanne on kaikkien kannalta ikävä”

Kun Suomen joukkue julkaistiin 20. tammikuuta, Jukka Jalonen ei ollut kovin halukas puhumaan koronaan liittyvistä asioista. Hän esiintyi mediatilaisuudessa jämäkästi mutta kohtuullinen lyhytsanaisesti.

Seura kysyi silloin verkossa järjestetyssä mediatilaisuudessa, kuinka paljon Pekingiin lähteviä urheilijoita on huolestuttanut, kuinka pitkä karanteeni Kiinassa odottaa, jos virustartunta todetaan Pekingissä. Pahimmillaan kiinalainen hotellikaranteeni voi venyä viikkojen mittaiseksi.

”Karanteeniasia on varmasti mietityttänyt, mutta pelko karanteenista ei ole estänyt kenenkään kisamatkaa. Yhtään kieltäytymistä ei tullut”, Jalonen sanoi.

Jalonen ei ollut erityisen innostunut sen enempää pohtimaan koronan vaikutuksia olympiajääkiekkoon.

”Toivon, että media antaisi koronan suhteen meille työrauhan. Pandemiatilanne on kaikkien kannalta ikävä. Me tiedotamme sitten, jos koronaan liittyen jotain tiedotettavaa tulee.”

Jukka Jalosen pelaajavalinnoista ei sen sijaan syntynyt kohua. © Photomotion / Suomen Jääkiekkoliitto

Jukka Jalonen ei ollut ennalta innokas pohtimaan koronan vaikutuksista olympiajääkiekkoon. © Photomotion / Suomen Jääkiekkoliitto

Marko ”Mörkö ” Anttila uskoo menestykseen

Leijonien joukkueen julkistustilaisuudessa Marko Anttila kertoi vielä syksyllä pitäneensä Pekingin olympialaisia kaukaisena haaveena. Syksyllä nimittäin näytti vielä siltä, että olympiajääkiekko olisi yhtä NHL-tähtien tuiketta, jolloin KHL-pelaajille olisi jäänyt joukkueessa hyvin vähän tilaa.

Pohjois-Amerikan ammattilaisliiga NHL ilmoitti kuitenkin kaksi päivää ennen joulua, etteivät sen pelaajat osallistu Pekingin talviolympialaisiin, koska NHL:n otteluohjelmaa on jouduttu koronakaranteenien vuoksi rukkaamaan jo niin paljon, ettei olympiatauko ole mahdollinen.

Anttila tunnetaan ennen kaikkea joukkueen eteen töitä paiskivana erikoistilannemiehenä, jolle kova pelikään ei aiheuta ongelmia. Hän katsoi joukkueella olevan menestysmahdollisuuksia Pekingissäkin.

”Nyt Suomen joukkue on monipuolinen. Sen vahvuus on roolitus, jolla on aiemmissa arvokisoissa menestytty.”

Marko Anttila puhuu mieluummin joukkueen tavoitteista kuin omistaan.

”Suomen jääkiekolta puuttuu vielä olympiakulta. Meillä on tiivis nippu ja sitä kautta yritämme saada menestystä”, hän mietti.

Naisten joukkueen ykkösmaalivahti on Anni Keisala.  © Suomen Jääkiekkoliitto

Naisten joukkueen ykkösmaalivahti on Anni Keisala.  © Suomen Jääkiekkoliitto

Naisleijonien ykkösvahtina Keisala

Suomi tavoittelee mitalia myös naisten jääkiekossa. Suomi on viime vuosien aikana noussut selkeästi Euroopan parhaaksi joukkueeksi ja on ainakin aiemmissa turnauksissa pystynyt huippupäivänä pelaamaan täysin tasaväkisesti maailman ykkösmaiden Yhdysvaltojen ja Kanadan kanssa.

Jääkiekon ystäväthän muistavat yhä kevään 2019 MM-turnauksen, jolloin Suomi Espoossa pelatussa loppuottelussa jo pienen ohikiitävän hetken oli kiinni maailmanmestaruuspokaalissa saatuaan kiekon jatkoajalla Yhdysvaltojen maaliin. Osuma kuitenkin hylättiin, ja lopulta tuloksena oli MM-hopea.

Nyt kisat alkoivat yskähdellen, kun USA kylvetti Suomea 5-2 ja Kanada peräti 11-1. Kun tappio tuli vielä Sveitsillekin 2-3, moni laski odotukset Naisleijonia kohtaan jo hyvin matalalle. Tiistain voitto Venäjän olympiaurheilijoista lukemin 5-0 oli kuitenkin jälleen tuttua peliä, ja pudotuspeleihin Japania vastaan Suomen naiset lähtevät selvänä ennakkosuosikkina.

Naisten maajoukkueen maali­vahtitilanne puhutti mediassa jo kuukausia ennen joukkueen julkistusta, kun päävalmentaja Pasi Mustosen ja pitkään naisten ykkösmaalivahtina pelanneen Noora Rädyn huonot välit tulivat ilmi julkisuuteen.

Lopulta tilanne johti siihen, ettei Mustonen valinnut Rätyä Naisleijonien kolmen olympialaisiin lähtevän maalivahdin joukkoon. Suomen ykkösmaalivahti olympialaisissa on seuratasolla Tampereen Ilvestä edustava 24-vuotias Anni Keisala.

Naisleijonien menestys tuskin kaatuu ainakaan maalivahtiin. Viime kaudella Keisala oli ratkaisevassa osassa, kun Suomi voitti MM-pronssia. Hänet valittiin silloin myös kisojen tähdistöjoukkueeseen.

Tiistain nollapeli tuli tärkeällä hetkellä niin Keisalalle itselleen kuin koko joukkueellekin. Sysäämällä Japanin ulos pudotuspeleistä Naisleijonat ovat jälleen todella lähellä mitalia.

Pasi Mustonen johdattaa Naisleijonat olympialaisiin maalivahti­kohun keskellä. © Suomen Jääkiekkoliitto

Pasi Mustonen johdatti Naisleijonat Pekingiin, mutta lähti henkilökohtaisten syiden vuoksi kotiin Suomeen ensimmäisen ottelun jälkeen. © Suomen Jääkiekkoliitto

Lue myös: Seura selvitti: Miksi Suomi ei pärjää huippu-urheilussa?

X