Leo-Pekka Tähti tavoittelee jälleen paralympiakultaa – ”En ajattele sitä, mitä muut odottavat”

Jaa artikkeli
Ratakelaaja Leo-Pekka Tähti on tottunut voittamaan. Kuvassa hän tuulettaa voittoa Rio de Janeiron paralympialaisissa. © Tasso Marcelo / AFP / Lehtikuva

Ratakelaaja Leo-Pekka Tähti, 38, on voittanut paralympiakultaa Ateenassa, Pekingissä, Lontoossa ja Rio de Janeirossa. Nyt hän jahtaa kultaa uransa viidensissä paralympialaisissa Tokiossa. Seura haastatteli Tähteä päivä ennen kisamatkan alkua.

Millä mielin lähdet Japaniin kilpailemaan?

”Todella hyvällä mielellä, mahtavaa päästä viimein näihin kisoihin. Paljon on kokemusta kertynyt kaikkien näiden vuosien varrella ja samalla tullut menestystäkin. Ja menestystä tietysti tavoitellaan Tokiossakin. Totta kai tavoite on voitto, ei minun tilanteessani oikein muita tavoitteita voi ollakaan.”

Niin, kaikki tosiaan odottavat sinulta voittoja, onko sinulla menestyspaineita?

”En oikeastaan ajattele sitä, mitä muut haluavat ja odottavat. Kyse on siitä, että itse asetan itselleni kovia tavoitteita ja sieltä tulee vähän painettakin niiden saavuttamisesta. Mutta otan ne paineet hyvänä asiana, josta voi vähän ammentaa voimaakin, sillä pystyn hallitsemaan ne ajatukset hyvin.”

Voitit kesäkuussa kaksi EM-kultaa, mikä varmaan tarkoittaa, että kunto on nyt kohdallaan?

”Olin silloin yllättävänkin kovassa kunnossa. Sen jälkeen on keskitytty kovaa harjoitteluun Tokiota silmällä pitäen, mikä on vähän syönyt loppukesän kisatuloksia. Harjoittelu on sujunut todella hyvin. Nyt ihan viime ajat ennen Tokiota on ollut herkistelyä ja kropan virittelyä kisaiskuun.”

Leo-Pekka Tähti & lyhyet juhlat

Voitit ensimmäisen paralympiakultasi 17 vuotta sitten, ja sen jälkeen olet ollut arvokisoissa lähestulkoon voittamaton. Kuinka vältät itsetyytyväisyden ansan?

”Se käy itsestään. Mottoni on, että kehitys pysähtyy tyytyväisyyteen. En voi kiistää, etteikö voittaminen olisi kivaa, mutta kun voitan suuren kisan, en jää siihen tunteeseen leijumaan. Kisan jälkeen kuitenkin arki jatkuu taas hyvin nopeasti. Voittoja kyllä juhlistan ja nautin niistä sen hetken, mutta samalla täytyy ymmärtää keskittyä myös tulevaan. Ehkä uran jälkeen osaan sitten katsoa laajemmalla perspektiivillä, että mitä on tullut tehtyä.”

Asut noin puolet vuodesta Suomessa ja puolet Espanjassa, jossa myös tyttöystäväsi Merche asuu. Kuinka korona-aika on vaikuttanut elämiseen Suomen ja Espanjan välillä?

”Matkustaminen on ollut aika paljon haasteellisempaa kuin aiemmin, ja koronatestejä on saanut tehdä aika paljon, mutta ei muuten ole ollut vaikeaa.”

Olit Espanjassa, kun pandemia tuli Eurooppaan?

”Kyllä, ja Espanjassahan tuli aivan totaalinen lockdown, yhteiskunnan sulkutila. Kun se alkoi, olin seitsemän-kahdeksan viikkoa putkeen kotona, tai siis Merchen luona. Omassa asunnossani oli nimittäin ratakelaaja Esa-Pekka Mattila, joka oli tullut Espanjaan treenaamaan.”

Negatiivisuus ärsytti

Suomessa ei varmaan ole oikein ymmärrettykään, kuinka kova se Espanjan sulkutila oli?

”Ei varmaan kunnolla ole. Samaan aikaan Suomessa annettiin suosituksia, että ei nyt kannattaisi tehdä sitä tai tätä, ja siitä kuuli aika paljon valitusta. Se Suomesta kuulunut negatiivisuus vähän ärsyttikin. Itse olin kaksi kuukautta kotona niin, ettei päässyt käymään muualla kuin ruokakaupassa ja apteekissa. Se aika sujui kyllä yllättävän hyvin.”

Olet nyt 38-vuotias, ja jossain vaiheessahan se urheilu-ura sitten loppuu. Joko olet miettinyt, mitä teet urheilun jälkeen?

”Kyllä, tulevaisuus näyttää sen suhteen hyvältä. Perustimme puolitoista vuotta sitten siskoni kanssa markkinointialan yrityksen, ja olen siinä nyt sivutoimisena työskennellyt. Yritystä rakennetaan maltillisesti eteenpäin. Yksi luonteva vaihtoehto olisi uran jälkeen siirtyä sinne kokopäiväisesti. Valmistuin ammattivalmentajaksi Kuortaneen urheiluopistolta 2018, ja olen tehnyt urheilu-uran ohessa jonkin verran myös valmentajan työtä. Sekin kiinnostaa tulevaisuudessa.”

Tokion Paralympialaiset 24.8.-5.9. 

Paralympialaisten suomalaisurheilijoiden kisaohjelman löydät tästä linkistä.

Lue myös: Leo-Pekka Tähti – Menestys on ylittänyt villeimmätkin unelmat

Lue myös: Leo-Pekka Tähti teki olympiahistoriaa – vammaisurheilu koki silti Riossa romahduksen

X