Näin hankit liput Valioliigan otteluun hyvään hintaan

Jaa artikkeliTilaa Seura
Chelsean fanit kannnustivat joukkuettaan Tottenhamia vastaan pelatussa ottelussa maaliskuun alussa. © Andrew Couldridge/Reuters/LK
Pääsylippu maailman seuratuimman jalkapallosarjan Englannin Valioliigan kärkiotteluun ja erityisesti sarjaa johtavan Chelsean kotiotteluun on kiven alla.

Suomessa pääsylipun Chelsean kotiotteluun voi ostaa itse netistä tai matkapaketin yhteydessä, mutta kummassakin tapauksessa pääsylippujen hinnat ovat törkeän kalliit.

Välikäsi nappaa pääsylipusta hurjan voiton.

Kaiken lisäksi ylihintaiset pääsyliput ja niihin kytketyt lisäpalvelut ovat Chelsean sääntöjen mukaan laittomia. Tosin kattavaa valvontaa ei ole. Pääsylippuja tarjotaan ja kaupataan kysynnän mukaan.

Mitä tasokkaampi ja suositumpi on vastustaja, sen kalliimmaksi markkinahinta kohoaa.

Esimerkiksi 9. toukokuuta pelattavan kärkiottelun Chelsea-Liverpool pääsylippua kaupataan suomalaisen nettisivuston välityksellä kiskurihintaan hintaan 659,50 euroa. Chelsean matkapaketti lennoilla, pääsylipulla ja kolmen yön majoituksella puolestaan maksaa 850–1 000 euroa.

”Chelsean kotiottelut ovat lähes 90-prosenttisesti loppuunmyytyjä”, toteaa Chelsea Supporters Finland ry:n puheenjohtaja Vesa Saarinen.

Sen sijaan FA-cupin tai liigacupin alkusarjan peleihin  saattaa olla myynnissä pääsylippuja ennen ottelua jopa porteilla.

Varo katumyyntiä

Kärkijoukkueiden kohtaamisessa pääsyliput ovat aina kalliimpia kuin jos vastustaja tulee sarjataulukon hänniltä. Myös paikallispelit ovat kysyttyjä.

Kysyntä Englannin Valioliigan huippuottelujen pääsylippuihin on lisääntynyt myös Englannissa. Jos ottelu on loppuunmyyty, ei kannata ostaa lippua kadulta: silloin menettää rahansa satavarmasti. Myynnissä on nimittäin ollut paitsi taidolla väärennettyjä lippuja, myös pääsylippuja edellisvuoden otteluun.

Englannissa lippujen myyminen kadulla tai netissä on kiellettyä. Stadioneiden ulkopuolella päivystää poliiseja ja seuran omia virkailijoita, jotka tarkkailevat myös laitonta lipunmyyntiä.

Virkailijat tietävät istuinpaikat, joille trokataan lippuja säännöllisesti. Tällaiselle paikalle lippunsa hankkinut saattaa  joutua kesken ottelun selvittämään, mistä on hankkinut lippunsa.

Kiinnijäämisestä seuraa tuntuvat sakot sekä myyjälle että ostajalle .

Yhdistys auttaa

Miten päästä Suomessa käsiksi normaalihintaisen lippuun?

Kätevä tapa varmistaa istumapaikka Chelsean kotiotteluun on liittyminen seuran suomalaiseen kannatusyhdistykseen.

Kymmenisen vuotta toiminut Chelsea Supporters Finland ry tarjoaa jäsenilleen pääsylippuja virallisella, oikealla hinnalla. Hinta Chelsean kotiotteluun vaihtelee istumapaikan mukaan 60–100 euron välillä.

Ehtona on, että maksaa kannatusyhdistyksen kymmenen euron jäsenmaksun. Lisäksi  täytyy rekisteröityä Chelsean oman kannatusyhdistyksen jäseneksi 20 punnan vuosimaksulla.

Suomen kannatusyhdistys on 150 hengen klubina ns. platinium-jäsen, mikä takaa tietyn määrän pääsylippuja Chelsean jokaiseen kotiotteluun. Chelsea varaa 32 platiumtason kannatusyhdistykselleen lähinnä Euroopassa kaikkiaan 500 pääsylippua/ottelu.

Vastaavia kannatusyhdistyksiä on Suomessa monella muullakin Valioliigassa pelaavalla joukkueella. Niiden jäsen- ja vuosimaksut vaihtelevat jonkin verran.

Huippumatsi satasella

Suomalaisen kannatusyhdistyksen jäsenet maksavat pääsylipuistaan loppuunmyytyyn Chelsea-Liverpool-otteluun noin sata euroa.

Mutta jäsenyyskään ei aina auta, jos on vastikään liittynyt Chelsean faniksi. Suosituimmissa otteluissa, kuten pelissä Liverpoolia vastaan, etusijalla lippujonossa olivat jäseniältään vanhemmat henkilöt.

”Liverpool-otteluun ei ole enää saatavilla lippuja. Suomen kiintiö on myyty loppuun. Samoin kaikki loppukevään Chelsean liput on loppuunmyyty”, Vesa Saarinen kertoo.

Tämän verran pyydetään

Esimerkkejä erään suomalaisen jalkapallosivuston kauppaamien pääsylippujen hinnoista:

4.4.  Chelsea-Stoke 260,90 e.

18.4. Chelsea-ManU – lippuja ei saatavilla.

2.5. Chelcea- Chrystal Palace 355,70 e.

2.5. Tottenhan-Mancester City 544,80 e.

9.5. Chelsea-Liverpool 659,50 e.

X