Narripaitojen talouspaitsio: Jokerit tekee miljoonatappioita - kenen taskuun fanien rahat menevät?

Jokerit on kuusinkertainen Suomen mestari, joka lähti ruplankuvat silmissään seikkailulle Venäjän kiekkoliigaan.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Osa kannattajista jätti paikkansa protestoidakseen venäläisomistusta vastaan 18. helmikuuta.

Jokerit on kuusinkertainen Suomen mestari, joka lähti ruplankuvat silmissään seikkailulle Venäjän kiekkoliigaan.
Teksti:
Jukka Vuorio

Taloudellisin perustein jääkiekkoseura Jokereiden logon narria ei paljon naurata.

Marraskuussa kokoomuksen nykyinen kansanedustaja ja seuran keulakuva Harry ”Hjallis” Harkimo kertoi blogissaan, että kausi KHL:ssä tuotti yli 10 miljoonaa euroa tappiota.

Urheilullisesti Jokereiden ensimmäinen kausi 2014–2015 KHL:ssä sujui mukiinmenevästi, kun se sijoittui 28 joukkueen runkosarjassa kuudenneksi. Pudotuspeleissä matka tyssäsi toiselle kierrokselle.

Jokereiden kotiotteluissa kävi paljon yleisöä, ensimmäisen kauden yleisökeskiarvo oli reilusti yli 10 000. Mainostajia seuran ympärillä on riittänyt alusta asti. Pelaajapalkkiotkaan eivät ole aivan sarjan kalleimpia. Kaikki jääkiekkojoukkueen peruskivet ovat siis ainakin päällepäin kunnossa.

Tutkiva toimittaja ja tietokirjailija Pentti Sainio on seurannut vuosien ajan Jokereiden ja Hjallis Harkimon toimintaa.

”Tappioita tulee vielä lisää, mutta venäläiset omistajat ovat luvanneet järjestää veroparatiiseissa toimivien yhtiöidensä kautta lisärahoitusta muutamaksi vuodeksi. Tällä toiminnalla ei ole varsinaista liiketaloudellista mieltä, vaan kyse on enemmänkin suhteiden luomisesta suomalaisiin päättäjiin muissa tarkoituksissa. Itse asiassa Jokeri-bisneksiin liittyvien yhtiöiden yhteiset tappiot ovat suuremmat kuin 10 miljoonaa.”

Sainion mukaan miljoonatappioita olisi tullut, vaikka Jokerit olisi jatkanut toimintaansa kotimaan kiekkoliigassa.

”Jokeribisnesten tappiot olisivat olleet miljoonaluokkaa, vaikka joukkue ei pelaisi KHL-liigassa. Rahoitusvaje oli vuonna 2013 ennen venäläisille myyntiä noin 10 miljoonaa. Jääkiekkoliiton puheenjohtajan Kalervo Kummolan avustuksella vuonna 1988 luotu Jokerit-yhtiörypäs on ollut aina todellisuudessa tappiollinen”, Sainio sanoo.

Kenen taskuun Jokereiden kannattajien rahat menevät, venäläistenkö?

”Aikanaan Areenaan annetut suomalaiset veromiljoonat hyödyttävät nyt venäläisiä liikemiehiä. Areenan siirtyminen venäläisten rahoittamaksi hyödytti eniten Harry Harkimoa ja Suomen Jääkiekkoliittoa. Miljoonien velkavastuut siirtyivät muille, ne muuttuivat rahaksi”, Sainio kommentoi.

Pakotteita ja palkkapaineita

Harkimo omistaa Jokereista 51 prosenttia. Loput 49 prosenttia omistaa venäläinen Roman Rotenberg sekä henkilökohtaisesti että yritystensä kautta.

Rotenbergin perhe on päätynyt presidentti Vladimir Putinia vastaan suunnatulle Yhdysvaltain julistamalle pakotelistalle. 34-vuotias Roman Rotenberg joutui pakotelistalle suurimmilta osin isänsä ja setänsä ansiosta. Isä Boris ja setä Arkadi Rotenberg ovat Vladimir Putinin ystäviä. Venäjänvastaisten pakotteiden tultua voimaan Boris ja Arkadi myivät omistuksensa jokeribisneksistä Romanille.

Toukokuussa 2015 Ilta-Sanomat kertoi, että Jokereiden palkanmaksu oli takkuillut koko kauden ajan. Se johtui lehden mukaan siitä, ettei Nordea suostunut siirtämään Jokereiden tilille rahaa, jonka pankki uskoi olevan peräisin pakotelistalle olevilta venäläisiltä.

Jokerit näyttää muutenkin sekoilevan talousasioissaan.

Kauppalehti kiinnitti 6. helmikuuta ilmestyneessä jutussaan huomiota siihen, ettei Harkimo vaikuta piittaavan osakeyhtiölain säännöksistä.

Lain mukaan tilinpäätöstiedot tulee toimittaa kaupparekisteriin viimeistään kahden kuukauden kuluttua tilinpäätöksen vahvistamisesta. Jokerit Hockey Club Oy:n tilikausi on päättynyt viime vuoden toukokuussa, mutta silti tilinpäätöstietoja ei löytynyt vielä tämän vuoden tammikuussakaan.

Edellisellä kaudella tilinpäätöstietoja oli saatu odotella kaupparekisteriin yli vuoden verran.

Kauppalehti löysi jutussaan lisäksi ainakin viisi muuta sellaista yritystä, joiden hallituksessa Harkimo on ja joiden tilinpäätöstietojen ilmoitusvelvollisuutta oli laiminlyöty.

Kapina katsomossa

Tiistaina 16.2. vierasjoukkue Pietarin SKA onnistui iskemään kiekon Jokereiden maaliin, ja Hartwall Arenalla pärähti soimaan SKA:n maalilaulu. Vierasjoukkueiden kannatuslauluja ei yleensä jääkiekkomaailmassa soiteta koskaan.

Yleisö buuasi ja lauloi tilanteen jälkeen solvauksia Roman Rotenbergille, joka aiemmissa joukkueiden välisissä otteluissa on tuulettanut Pietarin tekemiä maaleja.

Roman Rotenbergin johtama yritys omistaa Hartwall Arenan ja puolikkaan Jokereista, mutta samaan aikaan hän on KHL:n huippujoukkue Pietarin SKA:n varapuheenjohtaja ja Venäjän jääkiekkoliiton varajohtaja.

Helmikuun puolivälissä jokerikannattajien kärsivällisyys seuran ja Rotenbergin toimintaan oli katkolla. Jokerien kannattajayhdistys Eteläpääty suunnitteli mielenosoitusta. Kannattajien mielestä Pietarin SKA:lle oli annettu liian paljon ja liian positiivista näkyvyyttä Jokerien kotihallissa, ja lisäksi Rotenberg oli ilmeisesti vieraiden puolella.

”Vieraskoppi SKA:n väreissä, SKA:n fanituotemyynti Arenan käytävillä, kyrillisin kirjaimin tehdyt fanituotteet, Romanin kaksoisrooli kilpailevien seurojen taustalla, SKA:n maalien tuulettelut klubitakissa ja kaiken huippuna tiistaina nähty maalilaulufarssi…”, jokerikannattajat listasivat Facebook-sivuillaan.

Kannattajat valmistivat vastineeksi protestilakanan, jossa luki ”RRAT PROBLEM”, eli suomeksi ”rrotta-ongelma”. Tuplaten käytetty r-kirjain viittaa Roman Rotenbergiin.

Kun kannattajien protestointiaikeet tehtiin selviksi sosiaalisessa mediassa, otti KHL-liiga asiaan kantaa. Kannattajien mukaan liiga kielsi protestilakanoiden tuomisen otteluun.

Se ei estänyt kannattajia protestoimasta. Kesken 18. helmikuuta pelatun Jokereiden ja Moskovan Spartakin välisen ottelun suuri osa kannattajista poistui mielenosoituksellisesti hallin käytäville.

Pudotuspelien pyörähdettyä käyntiin sunnuntaina Jokereiden kannattajien eli kanta-asiakkaiden ja organisaation taustavaikuttajien välit olivat edelleen tulehtuneet. Ensimmäisessä pudotuspeliottelussa Nizhni Novgorodin Torpedoa vastaan moni kannattaja oli pukeutunut paitoihin, joihin oli painettu teksti RRAT PROBLEM ja rotan kuva.

Kannattajien sosiaaliseen mediaan lähettämien viestien mukaan hallin tai KHL:n henkilökunta oli yrittänyt puuttua kannattajien pukeutumiseen ja vaatinut rottapaitoja peitettäviksi. Osa kannattajista suostui vaatimukseen, osa ei.

Venäläinen määräilymentaliteetti oli tietysti myrkkyä fanitukselle.

X